WRC12 – 5MHz toewijzing

wrc12

wrc12IARU-Regio1 meldt dat Cuba een agendavoorstel heeft ingediend voor de volgende Wereld Radio Conferentie (WRC): een amateur toewijzing op 5 MHz.

 

 

 

Het echte WRC werk voor agendapunt 1.23 begon met de introductie van de regionale en nationale standpunten.

APT (Azië-Pacific), ATU (Afrika), CEPT (Europa), CITEL (De Amerika's), Oost Afrika Telecommunicatie gemeenschappen en SADC (South African Development Community) ondersteunen allen een amateurtoewijzing rond 500 kHz, hoewel ze niet allemaal dezelfde optie steunen.

De ASMG (Arabische staten), RCC (Russische Federatie c.s.), China en Iran willen geen veranderingen. Dat betekent dat er nog een hoop werk verzet moet worden door Sub Werkgroep 4C3, die nu twee keer per dag (!) vergadert.

En toen kwam Cuba met een agenda voorstel voor de volgende WRC: een amateur toewijzing op 5 MHz.

Zoals uit de perikelen ronde een wereldwijde 500kHz toewijzing wel blijkt, is voor een toewijzing voor een bepaalde frequentieband de steun van een overgrote meerderheid van landen nodig. Nu is het goede nieuws dat in een aantal landen al frequenties op 5MHz beschikbaar zijn, zie dit overzicht , maar de toewijzing is zo mogelijk een nog grotere puinhoop dan voor 70MHz het geval is. In Europa beschikken Ierland, Engeland, Finland, Griekenland en 1 Duits baken over een (paar) 5MHz frequentie(s). Of Cuba op zo'n korte termijn de handen op elkaar krijgt voor een gemeenschappelijk standpunt, zoals voor 500kHz gebeurd is, is maar de vraag. Laten we niet te vroeg juichen. In een tijd waar frequenties onder grote commerciële druk staan, is het een bijzonderheid als er gratis spectrum weggegeven wordt aan een groep onrendabelen, te weten de zendamateurs (vanuit commercieel oogpunt gezien natuurlijk). Maar niet geschoten is altijd mis, dus wie weet. We blijven het volgen.

IARU Regio 1
http://www.iaru-r1.org/

Amateur Radio in WRC-12 Agenda Document
http://www.southgatearc.org/news/january2012/amateur_radio_in_wrc12_agenda_document.htm