FCC verlengt vergunning voor robots in de 70cm band

fcclogo

fcclogoAlsof het nog niet genoeg is dat de Amerikaanse radio amateurs de 70cm band moeten delen met een fabrikant van medische apparaatjes, wordt nu ook nog eens een vergunning voor het gebruik van robots in die band verlengd.

 

 

De FCC reageerde op een verzoek van de firma ReconRobotics met betrekking tot de verkoopbeperking van de Recon Scout, een bewakingsrobot die het 430-448 MHz segment van de 420-450 MHz band gebruikt; de 70cm amateurband in Amerika.

Deze band wordt daar gedeeld met de Amerikaanse overheid die het voor talloze doeleinden gebruikt, waaronder radar verdedigingssystemen. Het 432 MHz deel van de band wordt door amateurs gebruikt voor communicatie met zwakke signalen, zoals het laten bonzen van signalen tegen de maan die door andere amateurs een eind weg weer opgevangen worden.

In 2010 verleende het Wireless Telecommunications Bureau en het Public Safety and Homeland Security Bureau van de FCC een ontheffing aan ReconRobotics voor het gebruik van de Recon Scout. De verkoop werd beperkt tot 2.000 systemen gedurende het eerste jaar na het verlenen van de ontheffing, en 8.000 systemen tijdens het tweede jaar. ReconRobotics vroeg om toestemming voor het verkopen van eveneens 8.000 systemen tijdens het derde en vierde jaar na het verlenen van de ontheffing, waarbij ongebruikte limieten van eerdere jaren onbeperkt meegenomen zouden moeten kunnen worden naar volgende jaren.

De aanvraag voor een permanente licentie is nog steeds in behandeling, maar ReconRobotics beweert dat het tot nu toe nog geen "bewezen" klachten van storingen heeft ontvangen tijdens het gebruik van de experimentele licentie.

Als reactie daarop conludeert de FCC dat er geen reden is de verkoopbeperkingen voor Recon Scouts elke twee jaar te evalueren en heeft nu een vaste limiet van 8.000 stuks per jaar vastgesteld, met het recht het aantal overkochte systemen mee te nemen naar het volgende jaar. Alle beperkingen van de tijdelijke ontheffing blijven verder van kracht.

Na het verliezen van 13cm door de Zweden geven dit soort acties te denken. Tot nu toe zijn er geen klachten geweest van beide kanten. Maar oh wee als straks de bewakingsrobot een steek laat vallen in het van aansprakelijkstellingen aan elkaar hangende Amerika, en de amateurs de schuld krijgen omdat die de robot gestoord hebben. Of dat iemand een epileptische aanval krijgt omdat zijn hersenstimulator in de 70cm band 1kW ERP voor zijn kiezen heeft gehad. Dan ben ik benieuwd hoe lang het duurt voordat het de amateurs zijn die moeten wijken. Commerciële belangen wegen zwaar, hebben we al gezien…