28MHz DSB transceiver

Moxon 70MHz ant

Moxon 70MHz antNu mijn transverterproject zijn einde nadert (ik haalde gisteravond tijdens tests 40W SSB in de pieken) is het wachten op het Es-seizoen zodat er ook verbindingen verder dan Leidschenveen gemaakt kunnen worden. Maar in de tussentijd staat mijn HF-transceiver een beetje de overbetaalde achterzet te spelen en moet ik kiezen tussen óf HF, óf 70MHz. Tijd voor een nieuw project.

 

 

Want ik vind het een beetje zonde om mijn all mode 160m-70cm transceiver vast te laten roesten op 28.450, wat na de transverter 70.450 oplevert. Momenteel is het toch een kwestie van 's-avonds met de mede-amateurs van de RAZ een beetje gezellig leuteren en ervaringen uitwisselen op 70MHz. En om daar nou de set aan op te offeren…

Dus begon de tandwielkast onder het schedeldak alweer te knarsen om daar een oplossing voor te verzinnen. Een oude MARC-set verbouwen? Dan heb ik 0,5W in FM en daarmee krijg ik wel een paar Watt op 4m.

Een historische 27MHz bak omkatten naar 28MHz? Heb ik vroeger wel gedaan, en ik heb er nog wel een paar liggen die ergens in de 10m band staan vanwege een lokaal netje op 10m vroeger. De meeste zijn nog AM en dan ben je niet echt compatible.

Iets bouwen? Ok, maar dan moet het niet al te moeilijk zijn. Ik zou iets voor FM kunnen kiezen, maar dat is vaak weer complex en dan wordt het weer een project van maanden. Dit moet quick and dirty, misschien weer een idee voor de avonden tijdens de expeditie? (Zet maar op de lijst Gert, HI).

En toen kwam ik al zoekende op de pagina van G3XBM die wel vaker leuke ideeën heeft. Ik werd wel enthousiast voor dit ontwerpje van Japanse origine . Hoewel ik geen woord Japans spreekt, is het schema gelukkig internationaal leesbaar. Een DSB transceiver met slechts 3 transistoren! Dubbelzijband heeft het voordeel dat het makkelijk te maken is omdat je geen zijband filters nodig hebt, en het compatible is met enkelzijband omdat je ook hiervoor een BFO nodig hebt, en dat werkt voor zowel SSB als DSB. In de stand ontvangst is er geen meter preselectie en hangt de antenne direct aan de mixer. Maar dat is in het geval van een transverter helemaal geen probleem omdat de bandfiltering al aan de 70MHz kant heeft plaatsgevonden.

In dit ontwerp wordt gebruik gemaakt van standaardkristallen van 14.31818 MHz (€0,73 bij Conrad) en daarvan wordt de dubbele frequentie gebruikt. Er wordt een VXO van gemaakt door een spoel en een trimmer in serie met het kristal te schakelen, waardoor de uiteindelijke frequentie uitkomt tussen de 28.5 en 28.62MHz, als ik het goed begrijp. Maar dan zit je buiten de band…

Niet getreurd. Er zijn er meer die dit idee hebben gehad. Ook F6FEO heeft al eens iets gedaan op dit gebied en gebruikt twee kristallen parallel in zijn VXO. En dat levert een groter afstembereik op: hier 28.4-28.6MHz en dan heb je 100kHz waarmee je wél op 70MHz mag werken. Die VFO is dan weer aan het Japanse ontwerp te knopen.

Een ander idee wat ik had is bijvoorbeeld twee kristaloscillatortjes te maken: één met een kristal van 10MHz rond en één met een kristal van 18.432MHz in VXO-schakeling. Beiden zijn standaard kristallen van €0,73 per stuk bij Conrad en na menging heb je 8 en 28MHz. Simpel filtertje erachter en hoppa, een injectie voor de DSB transceiver.

Vermogen maken op 28MHz stelt ook niets voor: ik repareerde vroeger al 27MHz eindtrappen met BD137's en daar kwam moeiteloos 5W uit. Vervelend van DSB is wel dat het vermogen dan over beide zijbanden verdeeld wordt, zodat er maar 2,5W per zijband beschikbaar is – een half S-punt minder dan wanneer het volledige vermogen in één zijband zou zitten. Maar voor een lokaal QSO-tje is het meer dan genoeg.

Misschien zijn er amateurs die nog andere ideeën hebben om een simpel transceivertje voor 28MHz te maken dat in combinatie met een transverter gebruikt kan worden. Ik hoor ze graag.