NXDN wordt open standaard

porto

portoVanaf het tweede kwartaal van 2012 zal NXDN een open standaard worden. Dat kondigde de voorzitter van het NXDN-forum gisteren aan tijdens het NXDN-forum in de Verenigde Staten.

 

 

De reden hiervoor is de vraag vanuit de markt. NXDN is oorspronkelijk ontwikkeld door Kenwood en Icom. In een verklaring stelt de voorzitter van het NXDN-forum dat “de marktvraag is gegroeid. Op deze manier kunnen meer vendors de NXDN-techniek inpassen.” NXDN, oftewel ‘next generation digital narrowband’, is een gezamenlijke ontwikkeling van Kenwood en Icom en valt onder de supervisie van het NXDN Forum. In dit forum zitten behalve Icom en Kenwood nog zes andere bedrijven waaronder testspecialist Aeroflex.

NXDN is ingegeven door strengere normen die in de Verenigde Staten worden gesteld aan het gebruik van de 2 m (150-174 MHz) en 70 cm (421-512 MHz) banden. De Federal Communications Commission (FCC) stelde enkele jaren geleden al dat toestellen die na 1 januari 2005 op de markt zouden worden gebracht, zuiniger moeten omspringen met frequenties en dat maakt een kanaalscheiding van 6,25 KHz noodzakelijk. Ook Europa en Japan volgen deze regels die na 1 januari 2011 verplicht werden gesteld.

Als het toch open standaard wordt, is het voor amateurs wellicht ook interessant. Daarmee kunnen we als amateurs dan proeven doen met digitale spraak-communicatie en met de ervaringen de professionele markt ondersteunen.

Zie ook het NXDN-Forum .

Geef een reactie