WSPR op 70MHz

wspr logo

wspr logoInmiddels hebben de activiteiten op 70MHz van een aantal RAZzers zich verplaatst naar WSPR, de software die gebruikt wordt om met uiterst zwakke signalen grote afstanden te overbruggen. En daarbij zijn toch wel een aantal vragen gerezen.

 

 

 

Allereerst was er wat verwarring over de te gebruiken frequentie. Volgens de website van WSPRnet is de frequentie voor WSPR op 70MHz namelijk 70.0286 MHz, zoals je aan de linkerkant kunt zien op de website. Maar dat bleek in Nederland niet het geval. Hier wordt om onduidelijke redenen 70.091 MHz gebruikt (USB uiteraard). En daarbij loop je natuurlijk meteen tegen de hopeloze verdeeldheid van de 70MHz band aan. Want op die frequentie mogen een aantal Europese landen wel, maar ook een aantal niet uitkomen. Dat maakt propagatie-onderzoek een stuk lastiger.

Goed, frequentie gevonden, WSPR ingesteld, en de zaak een tijd laten rollen. Soms leuke resultaten: PE0MGB en PA3CNO zijn beiden gehoord in Engeland, over een afstand van ca. 445km. En echt niet met woeste vermogens of antennes. Gewoon een open dipooltje op het dakterras (PA3CNO) en een Moxon binnenshuis (PE0MGB), wattje of 10 uit. Ook Ron PA2RF doet mee. Binnen Nederland zijn vaak PA0TBR en PA0O te horen, over afstanden tot zo'n 200km. Maar het probleem zit 'm eigenlijk bij de buren…

Het komt vaak voor dat wij binnen Zoetermeer elkaar niet kunnen decoderen, terwijl de signalen van het scherm af spatten. En decoderen wij elkaar wél, dan soms wel 2 a 3 keer, door een soort van splatter-bandjes op 50 of 100Hz afstand van het hoofdsignaal. Oversturing, zou je zeggen. Maar met dat ik dit type, komt een mailtje van Gert PE0MGB binnen die meldt dat hij nu nog 20cm draad als antenne heeft, waarbij mijn signaal nog steeds oranje op de waterval verschijnt. Maar niet te decoderen is.

Dat houdt ons nu al een tijdje bezig. Wat is het probleem? Is WSPR misschien meer geschikt voor HF dan voor VHF/UHF? Is het oversturing? Heeft het te maken met fasedraaiingen als gevolg van reflecties? (Als wij op FM zitten te praten, hoor je de vliegtuigen voorbijkomen aan de in snelheid variërende flutter). Hoe gevoelig is WSPR voor drift? Dat laatste behoeft enige toelichting. Bij PA3CNO is de eindtrap samengebouwd met de transverter in een metalen kast. De warmte-ontwikkeling van de eindtrap lijkt de kristaloscillator een aantal hertzen opzij te trekken. Daardoor zijn de lijntjes op de waterval niet meer helemaal recht. Maar is dat ook erg? Vragen, vragen… Interessant is het wel.

Zijn er meer amateurs die met WSPR onderzoek mee willen doen? Laat het eens weten. Het is interessant om te zien hoe over de dag de trajectdemping varieert. Inmiddels weten we wel dat een verbinding met Engeland niet echt als incidentele tropo opening aan te merken is. Vooral met WSPR lukt een verbinding Engeland-Nederland eigenlijk altijd wel . Als je een station hebt waarmee je WSPR kunt doen op 70MHz, doe dan mee! Dan kunnen we de resultaten eens vergelijken. Volg ook de discussie op de Facebook pagina van PI4RAZ.