AT vindt S9 storing normaal

AT-logo

at-logoGevalletje leer-er-maar-mee-leven van ons aller Agentschap Telecom: op de site van het AT staat een documentje waar de theorie voor het examen nog eens dunnetjes overgedaan wordt in Jip- en Janneketaal, maar met een duidelijke boodschap: Storing hoort er bij, dus niet zeiken.

 

 

In het betreffende document doet AT nog eens uit de doeken dat een draad straalt, en dat dat best leuk is als wij dat doen en die draad een antenne noemen, maar dat wij het niet leuk vinden als een ander dat doet en die draad een voedingssnoer noemen. Men gaat nog even in op de regeltjes met betrekking tot EMC, en dan volgt het allesvernietigende rekenvoorbeeld:

Een ISM apparaat (dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor lassen met HF) mag in het frequentiegebied van 30 tot 230 MHz, 30 dB(μV/m) op 10 meter afstand gemeten aan rotzooi produceren. Met een dipooltje ontvang je dan nog 17μV en dat is een dikke S9. "Gelukkig wijst de S-meter op HF 20dB minder aan", zeggen ze dan nog. Alsof ik een ruisvloer van S6-S7 op HF wél te pruimen vind. Nou zal je niet gauw op 10m afstand van zo'n stoorbron wonen, maar toch.

Vervolgens put het document zich uit in argumenten waarmee dit goedgepraat moet worden: het is ook nergens meer stil, en er schijnt ook overal licht, dus waar hebben we het over. En met juist die houding moeten we eigenlijk geen genoegen nemen. Er straalt een onwil en onbegrip van af waarmee kennelijk amateurs ontmoedigd dienen te worden om nog ergens over te klagen. Wat opmerkingen uit het document:

  • "Je ziet de kans is erg groot, zeker in een stedelijke omgeving, dat je geconfronteerd wordt met deze ongewenste signalen"
  • "Een storingsvrije omgeving bestaat niet meer"
  • "Je begrijpt inmiddels dat hier (meestal) wettelijk gezien weinig aan te doen is"
  • "waar vindt je ‘s nachts nog echt een donkere omgeving"
  • "waar is het nog echt stil"

Dan volgt nog een rijtje zoek-het-zelf-maar-uit punten, gevolgd door de obligatoire opmerking dat je altijd nog een klacht in kunt dienen bij het AT, maar "temper je verwachtingen". Ga liever naar je vereniging en zoek daar een echte specialist. Kortom: waar het AT er vroeger voor de amateur was, lijken we nu een toch wel erg hinderlijke luis in de pels te zijn, en moeten we het vooral zelf maar uitzoeken en niet zeuren. Een betreurenswaardige onwikkeling. Dan betaal ik liever weer die paar tientjes per jaar voor mijn machtiging aan een instantie die wél naar me luistert en er voor me is als het nodig is…