Op afstand bestuurbare zenders

Gewoon. Een zender.

Gewoon. Een zender.KG6YPI tilt kortegolfluisteren op afstand naar een geheel nieuwe dimensie. Via zijn website remotehams.com biedt hij de mogelijkheid om transceivers op afstand te bedienen. Luisteren was via websdr-ontvangers natuurlijk al langer mogelijk, maar nu kan je overal ter wereld transceivers overnemen zodat je ook kunt zenden.

 

Dat gaat niet via browsertechnologie, maar je moet dit keer een stukje software installeren, dat te downloaden is via de remotehams.com site. Dat stukje software heet RCForb client en beschikt over VoIP technologie (Voice over IP) waardoor je kunt spreken en luisteren via internet zonder extra hulpprogramma's als Skype.

Daarnaast beschikt de software over een visuele weergave van de geluidssterkte van zowel zenden als ontvangen, eenvoudige selectie van geluidsbronnen en gemakkelijk te bedienen geluidsniveau's. De geluidskwaliteit zoal bijvoorbeeld Scott, WA6LIE in Salinas, Californië levert, is uitstekend.

Daarnaast is de gebruikersinterface aantrekkelijk en eenvoudig te bedienen wat het een plezier maakt om er mee te werken. Er is zelfs een mogelijkheid om CW te zenden en ontvangen.

Het is mogelijk met meerdere inloggers op één set te werken. Bij webSDR heeft iedereen zijn eigen virutele ontvanger, maar hier hangt natuurlijk een gewone fysieke zendontvanger aan. Er zijn daarom wat regels waar je je aan moet houden. De belangrijkste is dat als er meerdere personen ingelogd zijn op één transceiver, je netjes vraagt of je aan de afstemknop mag draaien. Net of je thuis met de familie op de bank zit en iemand de afstandsbediening pakt. Dan vraag je ook even of je van zender mag wisselen (toch?). De regels staan op de site vermeld; je er niet aan houden levert je een ban op voor de desbetreffende transceiver.

Sprak ik al eerder de angst uit dat de toekomst van amateurradio zou kunnen zijn dat we alleen nog maar een zender hebben en ontvangst via webSDR gaat omdat ontvangst in een woonomgeving niet meer mogelijk is; op deze manier is zelfs een zender niet meer nodig. Als je radio-amateur bent, kan je straks "station-time" reserveren op een remote TRX ergens in de woestijn, zodat je geen storing meer hebt. Ik moet er niet aan denken… Neemt niet weg dat het een leuk experiment is. Voor een keertje.