Nederlandse transponder van VO-52 weer actief

Satelliet

SatellietDe Nederlandse SSB/CW lineaire transponder aan boord van de AMSAT-India amateur radio satelliet HAMSAT VO-52 is met succes geactiveerd. Transponder # 1, die meer dan 6 jaar achtereen gewerkt had, was op 28 februari 2012 uitgevallen, en men werkt nu aan het activeren van transponder # 2.

 

 

Mani VU2WMY laat weten dat het commando ‘Inschakelen’ naar transponder # 2 aan boord van HAMSAT VO-52 op 14 maart succesvol verstuurd is tijdens de omloop om 1400 UTC over Bangalore, India.

Na het succesvolle commando wert het CW berichtenbaken van de Nederlandse transponder # 2, gebouwd door William Leijenaar PE1RAH, luid en duidelijk gehoord in Bangalore, ongeveer 6 jaar en 4 maanden sinds hij voor de laatste keer ingeschakeld was.

De Nederlandse SSB/CW transponder gebruikt deze frequenties:
Uplink: 435.2250 – 435.2750 MHz SSB/CW
Downlink: 145.9250 – 145.8750 MHz SSB/CW
Baken: 145.8600 MHz CW

Als je over lineaire transponders werkt zoals de VO-52, gebruik dan zo min mogelijk vermogen. Dat helpt de levensduur van de transponder en de accu's van de satelliet te verlengen. Als richtlijn kan je aanhouden dat je downlink signaal niet harder moet zijn dan het satelliet baken. De aanbeveling is om Low duty cycle modes zoals SSB en CW te gebruiken.

Hoe SSB satellieten te werken: http://www.uk.amsat.org/2712