Nederlandse boeien op 10m

buoy

buoyDe bron van de mysterieuze signalen op 29.684 MHz met 81.9 Baud en 130 Hz is gelocaliseerd. Volgens de februari nieuwsbrief van de IARU regio1 kwamen de signalen uit het Spaanse kustgebied vandaan en waren door heel Europa hoorbaar, maar alleen tijdens band openingen en alleen met een richtingsgevoelige antenne.

 

 

De bron van de uitzendingen blijken boeien van het fabrikaat Datawell te zijn. Deze boeien, die in Nederland gemaakt worden, worden gebruikt voor het meten van de watertemperatuur en de hoogte van de golven. Ze zijn ontworpen om met een vermogen van 75 milliwatt te zenden op frequenties tussen 27 en 40 MHz.

Dick van Empelen, PA2GRU, uit Heemstede, heeft een bezoek gebracht aan de firma Datawell en heeft ze uitgelegd dat de uitzendingen van de boeien in de 10 meter amateurband illegaal zijn. Het hoofd operations van Datawell heeft daarop beloofd om alle kantoren hierover te informeren. Wat je met 75 milliwatt al niet kunt doen…