Mobiele communicatie kan 10x sneller

phone

phoneDoor tegelijkertijd meerdere netwerken te gebruiken kan mobiele communicatie tien keer sneller, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Thales. Onderzoeker Gerard Hoekstra promoveerde op 9 maart aan de Vrije Universiteit op dit onderwerp.

 

 

 

 

Hij testte verschillende wiskundige methoden voor het verdelen van verkeersstromen over meerdere draadloze netwerken. Volgens hem zijn de resultaten op korte termijn in de praktijk toe te passen. "Tests met echte netwerken laten dezelfde snelheidswinst zien. De communicatienetwerken zijn al aanwezig: op de meeste plaatsen zijn meerdere draadloze netwerken actief van verschillende aanbieders. Het is nu een kwestie van de technologie op gelijktijdig gebruik aanpassen."

Naschrift van de redactie: Er is dus niet echt winst in de zin van betere compressie, maar van load sharing over meerdere netwerken. Die netwerken moeten er dan wel zijn. Iedereen die wel eens al wandelend op de Veluwe of in de achterhoek verdwaald was en in zijn onschuld dacht de GPS op zijn telefoon te gebruiken om de weg terug te vinden, weet wat ik bedoel. Als je al bereik hebt in die rimboe, dan heb je hooguit een GPRS dataverbinding en dat is 9,6kb/s. Razendsnel in 1970, maar het laden van een Google-maps kaart duurt langer dan een reddingsactie nadat je door familie als vermist bent opgegeven. Het zou juist interessant zijn om in dat soort gevallen een 10x snellere dataoverdracht te realiseren. Maar ja, dan zouden meerdere mobiele providers samen moeten werken (omdat er vaak wel meerdere providers op zo'n plek te ontvangen zijn, maar je uiteraard alleen je eigen provider mag gebruiken) en ik denk dat nog eerder pasen en pinksteren op 1 dag gaan vallen.