23cm in Engeland in gevaar?

satdish

satdishHet gaat maar door. Overal in de wereld wordt aan de stoelpoten onder de amateurbanden gezaagd. Nu weer in Engeland: het Engelse AT, OFCOM, doet onderzoek naar de mogelijkheden voor Global Navigation Satellite System (GNSS) repeaters in Engeland.

 

 

En men heeft bedacht dat dat wellicht wel onder te brengen is in een van de RNSS frequentiebanden 1164-1215 MHz, 1215-1300 MHz en 1559-1610 MHz. Niet geheel toevallig valt daar de 23cm amateurband in…

De consultatieperiode loopt nu en eindigt op 16 april 2012.

Meer over de Ofcom GNSS Repeater Consultation is hier te lezen:
http://stakeholders.ofcom.org.uk/consultations/gnss-repeaters/

Consultation Document – Authorisation regime for GNSS repeaters
1164-1215 MHz, 1215-1300 MHz &1559-1610 MHz
http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/consultations/950601/summary/condoc.pdf

Weliswaar spreekt Ofcom van een "light license regime", maar de gevaren daarvan zijn bekend. Eerst wordt storing door amateurs geaccepteerd, en na verloop van tijd gaat men klagen omdat de "dienstverlening" in gevaar komt. Vervolgens moeten de amateurs wijken. Wat in het nadeel van de amateurs werkt is dat die banden natuurlijk niet intensief gebruikt worden. En de commerciële belangen zijn groot. Inmiddels wordt er in diverse landen nu aan 70cm , 23cm en 13cm geknaagd. Uitendelijk zal een groot deel van de hogere banden wel ingelijfd worden voor uitbreiding van de bandbreedtehonger van vooral mobiele apparaten. Het is maar goed dat de kortegolf daar niet geschikt voor is…