Instelbare regulator

stekkervoeding

stekkervoedingTegenwoordig barst het van de goedkope stekkernetvoedingen, dus waarom zou je er zelf een maken. Nou, omdat ze soms niet de spanningen geven die je wilt hebben. Of gewoon omdat je alle onderdelen toch al in huis hebt. Deze instelbare regulator levert 1,5, 3, 4,5, 5, 6 en 9V.

 

 

Doorgaans moet je vóór de regulator dan een spanning hebben die minstens 3V hoger is dan de uitgangsspanning, zodat de regulator nog fatsoenlijk kan regelen. Het schema ziet er uit als volgt:

Variabele regulator

Niet ingewikkeld dus: een standaard variabele LM317 regulator met een weerstandsladder in de instelpoot waarmee met bijvoorbeeld jumpers de spanning gekozen kan worden. Let wel op de koeling: de LM317 kan 1A leveren, maar produceert bij 13,5V ingangsspanning en 1,5V uitgangsspanning wel 12W aan warmte en dat moet ergens heen. Dat is wel een extreme situatie, maar het kan wel.

De weerstanden van 20 Ohm en 240 Ohm zijn geen standaardwaarden, maar deze zijn te maken door respectievelijk twee weerstanden van 10 Ohm en twee weerstanden van 120 Ohm in serie te schakelen.

Een andere toepassing van dit regulatortje is door de trafo en brugcel te vervangen door een sigaretten-aanstekerplug. Ik zou wel de zekering laten zitten. Je hebt dan een adaptertje voor in de auto. Ik gebruikte dit soort schakelingetjes vroeger om de mobiele elektronica van de QRP's van voedsel te voorzien tijdens de lange ritten naar de vakantiebestemming. De 5V instelling is bijvoorbeeld te gebruiken voor het voeden van apparaten met een USB aansluiting. Of voor het laden van je Baofeng portofoon. Zoals je ziet: mogelijkheden genoeg, en altijd wel een toepassing te bedenken.