Extra datamodes in Amerikaanse 60m band toegestaan

arrl logo

arrl logoIn antwoord op een verzoek van de ARRL (Amerikaanse amateurvereniging) om opheldering, laat de National Telecommunications and Information Administration (NTIA) weten dat er geen bezwaar is tegen het gebruik van meer types data-uitzendingen door amateurs op de vijf 5 MHz frequenties op 60 meter. De ARRL had begrepen dat de NTIA er de voorkeur gaf dat het gebruik van 2K80J2D uitzendingen beperkt bleef tot Pactor III. De NTIA  zegt nu dat dat niet het geval is.

 

 

 

Meer informatie over die onmogelijke digitale mode-aanduidingen HIER .

In een e-mail aan de ARRL voorzitter David Sumner, K1ZZ, Karl Nebbia, zegt de Associate Administrator van het NTIA Office of Spectrum Management het volgende: “NTIA interesseert het niet welk type uitzending door amateurs gebezigd wordt, zolang de bandbreedte maar binnen de 2.8 kHz bandbreedte blijft die een USB zender produceert.” Nebbia verwijst alle verdere verzoeken om informatie door naar het FCC (Amerikaanse AT), die “…de eisen formuleert voor het gebruik van de 5 MHz frequenties door amateurs.”

De eis van slechts 1 signaal per kanaal blijft, alsmede het verbod voor automatische uitzendingen (zoals WSPR). Daarnaast eist het FCC dat alle digitale uitzendingen gecentreerd worden op het midden van de kanaalfrequenties, die vastgesteld zijn op 1.5 kHz boven de onderdrukte draaggolffrequentie van een zender die in Upper Sideband (USB) mode werkt. In het algemeen is dat de frequentie die op het display getoond wordt.

Kanaal       USB Onderdrukte draaggolf (kHz)    Midden (kHz)

1                      5330.5                                                 5332.0

2                      5346.5                                                 5348.0

3                      5357.0                                                 5358.5

4                      5371.5                                                 5373.0

5                      5403.5                                                 5405.0

De ARRL adviseert amateurs om voorzichtig om te gaan met digitale uitzendingen, overwegende dat amateurs secondaire gebruikers zijn op deze frequenties. Zie ook de bijgewerkte 60-Meter FAQ pagina op de ARRL Website, alsmede het bijgewerkte ARRL 60-Meter Recommended Practices document.

60m is in Nederland nog niet toegestaan, maar in veel omringende landen wel. Het is best interessant om af en toe eens op deze band te luisteren en zo de propagatiemogelijkheden te ontdekken.