HF Web-SDR in Zweden

Spectrum

spectrumWeer een nieuwe voor je favoriete links: er is een online Software Defined Radio (SDR) bijgekomen in Zweden die luistermogelijkheden biedt voor de amateurbanden op 3.5, 7 en 14 MHz.

 

 

 

Jammer genoeg alleen voor het kwebbelgedeelte van de banden: op 80m is het bereik 3600-3780kHz, op 40m 7060-7250kHz (Waarom boven de 7200? Dat is toch de limiet voor regio 1? Er wordt nog geleuterd ook, maar dan in USB) en op 20m is het bereik 14160-14350kHz. De ontvangersite is het Zweedse Mora en bestaat uit 3 x Soft66lite ontvangers met band-pass filter.

Grappig is zo'n site wel. Ik zat er even mee te spelen en hoorde op 14.250 een snoeihard CQ  van een Amerikaans station. Dus even de trap op gerend naar de shack en de FT857 met 2×13,5m inverted V op stoom gebracht. Noppes. Nada. Niente. Vervolgens met de laptop in de hand eens gekeken wat er met de web-SRD te horen was wat ook op mijn ontvanger te horen was. Eigenlijk kwam het totaal niet overeen: vrijwel alles wat op de waterval te zien/horen was, was op mijn FT857 óf niet te horen, óf ik hoorde er heel wat anders.

Ander testje gedaan: de web-SDR op 7150 afgestemd en een signaal in de lucht gezet met mijn 857. Meestal kom ik op 40m heel Europa wel door, maar niet naar Mora… Geen spoor van mijn signaaltje.

Ik weet niet wat ik er van denken moet. Vanavond in het donker nog maar eens proberen; wellicht werkt 40m en/of 80m dan wel. Maar voorlopig doet de SDR wat anders dan ik hoor. Oh ja, voor wie het zelf eens wil proberen is HIER de link…