Uitbreiding faciliteiten Belgische amateurs

BIPT logo

bipt logoHet Belgische AT, BIPT, is accoord gegaan met een aantal uitbreidingen voor onze Belgische vrienden. Een van de belangrijkste is wel de toewijzing van een stuk van de 4m band, waardoor we wat meer kans hebben om eens met de buren te praten op die band.

 

 

De belangrijkste wijzigingen die er aan staan te komen is dat ON3-stations (vergelijkbaar met onze N-machtiging) straks als maximaal vermogen 50W krijgen i.p.v. 10W. De achtergrond daarvan is dat er geen commerciële apparatuur verkrijgbaar was die aan die 10W eis voldeed. En als je het vermogen door programmeren van een apparaat zou kunnen beperken, kon je die beperking er natuurlijk op dezelfde manier weer afhalen waardoor de hele eis zinloos was. Door nu 50W toe te staan, komt door de 3dB-regel nu alle standaard 100W apparatuur in aanmerking voor gebruik door ON3-amateurs.

Ook interessant is dat de HAREC-machtigingen (zeg maar de F-licenties) een stuk van de 4m-band erbij krijgen: waar in België eerst alleen maar de frequentie 69.950 vrijgegeven was met 10W EIRP, krijgt men nu tevens het stuk 70.200-70.400MHz erbij, en let op: met 10W, niet 10W EIRP! Dat betekent dat daar winst te behalen is met beams etc.

De volledige aanpassingen zijn te lezen in dit document , wat van kracht wordt zodra het op de site van het BIPT gepubliceerd is. Let dus op, binnenkort Belgische amateurs op 70MHz!