FDMDV Open Source 1400 bps HF Modem

Spectrum

spectrumDavid Rowe VK5DGR heeft open source software voor een 1400 bps HF modem beschikbaar gesteld.

 

 

 

FDMDV, wat was het ook alweer. Het is de afkorting van Frequency Division Multiplexed Digital Voice, en een paar jaar terug hebben een aantal leden van de RAZ daar eens mee geëxperimenteerd en ook inderdaad wat internationale verbindingen gemaakt. En dat is een rare ervaring: het klinkt een beetje vissekommerig, maar is compleet ruisvrij en dat ben je niet gewend op HF. Daarna is het eigenlijk een tijdje stil geworden rond FDMDV, maar kennelijk leeft het nog onder een aantal amateurs.

Een FDM modem is in de basis een stapel langzame modems die parallel werken. Voorbeeld: FDMDV heeft 14 draaggolven met een onderlinge afstand van 75 Hz, die elk gemoduleerd zijn met 50 symbolen/seconde. Door de multipad problemen op HF werkt deze benadering beter dan een enkele draaggolf die 14×50 = 700 symbolen/seconde doet. Elk symbool is gecodeerd met twee bits in differential QPSK, en daarmee is de bitrate 1400 bit/s.

Een van de toepassingen van het modem zal Digital Voice zijn, omdat het protocol snelle synchronisatie biedt, geen secondenlange training sequences nodig heeft, snel weer in kan vangen na fading en er is geen automatische heruitzending van verminkte pakketjes nodig.

Meer information en de source code zijn te vinden op de FDMDV Modem pagina:
http://www.rowetel.com/blog/?page_id=2458

Digital Voice Codec2 mailing list
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/freetel-codec2