heathkit voor de tweede keer overleden

heathkitlogo

heathkitlogoHet heeft er alle schijn van dat Heathkit Educational Systems (HES) voor de tweede keer sinds 1992 haar deuren gesloten heeft. Geruchten over de ondergang van de legendarische kit-firma doen de ronde op QRZ.com, waarna ik diverse tips ontving.

 

 

 

In august 2011 kondigde Heathkit nog aan dat het zou terugkeren naar de Kit-handel, en in september zelfs dat ze weer Amateurradio kits zouden gaan maken.

De ARRL heeft geprobeerd om Heathkit te bereiken om bevestigd te krijgen dat ze nog in zaken zijn, maar de telefoon en de fax zijn doorlopend in gesprek en e-mails naar het bedrijf worden niet beantwoord.

Op LinkedIn, een populaire zakelijke netwerk site, heeft HES directeur Lori Marciniak haar status veranderd in employment ending at Heathkit as of March 2012. Ook Heathkit’s Marketing en Sales directeur Ernie Wake heeft zijn status veranderd in employment ending in April 2012. Een onbevestigd rapport op Wikipedia zegt dat “Heathkit Educational Systems in december 2011 de meeste personeelsleden ontslagen heeft en dat het bedrijf in maart 2012 de activiteiten voor onbepaalde tijd opgeschort heeft.”

Tom Ferriter van Technical Education Products is een buitendienst verkoper voor HES, en werkt vanuit Hampden, Massachusetts. “Heathkit heeft ons gezegd dat ze tijdelijk gesloten zijn, maar dat ze hopen een doorstart te kunnen maken,” zo vertelde hij de ARRL. “Hoewel ze ons niet al te veel vertellen, hebben ze wel gezegd dat de verkoop om meerdere redenen tegenviel maar dat ze de hoop hebben nieuwe financiers te vinden voor de firma en dat de banken er nog wat geld in willen steken.”

ARRL Education en Technology Program Director Mark Spencer, WA8SME, sprak een paar weken geleden met Ferriter. Ferriter vertelde hem toen dat Heathkit problemen had met de crediteuren. Ferriter zei toen ook al dat Heathkit de distributeuren gezegd had dat ze hoopten in de toekomst de deuren weer te openen, maar naar zijn mening, en de mening van anderen, gaat dat Heathkit niet meer lukken.

Het is ook zeer moeilijk om in deze economisch zware tijden met een bouwpakketten-firma te (her)starten; zelf bouwen deed je vroeger om geld te besparen, maar de huidige generaties zijn consumenten geworden: de jeugd doet niet langer dan een jaar met een mobieltje waarna deze bij de verlenging van het abonnement ingeruild wordt voor een nóg hipper exemplaar. Uit nood zelf bouwen is er niet meer bij; je doet het hooguit voor je plezier (of uit nostalgie) en die inschattingsfout is Heathkit waarschijnlijk noodlottig geworden.