Moonbounce baken actief

Maan

maanVermoedelijk hebben we het hier over het allereerste amateur radio baken dat signalen richting de maan zendt. Het doel is om amateurs te stimuleren om zelf ook te proberen EME (Earth-Moon-Earth) signalen te ontvangen.

 

 

 

Volgens een artikel in het "432 and Above EME News" ontstond het idee in het Zweedse Orebro tijdens een EME bijeenkomst in mei 2011. Na ongeveer 11 maanden intensief werken door ON7UN, HB9BBD en ON4BCB begon het baken ON0EME met uitzenden op 1296.000 MHz in de richting van de maan.

Het totale EIRP vermogen van het baken ON0EME is ongeveer een half MegaWatt. De antenne is een massieve schotel van 3.7 m doorsnede en is actief zodra de maan meer dan 10° boven de horizon van het baken komt.

Het systeem werkt volledig automatisch. Het baken start zodra de maan aan de oostelijke horizon op +10 graden staat, en stopt zodra de maan weer na de overgang onder de +10° graden duikt.

De frequentie is via GPS gelocked op 1296.000 MHz met een nauwkeurigheid van 3 x 10-11. De timing is eveneens aan de GPS gelocked. Het baken start met uitzenden op de hele minuut. De amplitude van het signaal is constant binnen ± 0.2 dB. De antennerichting wordt elke 0.4° bijgestuurd. Er is een compleet beheersstation op afstand ingericht dat het baken bewaakt; bijvoorbeeld de spanningen, vermogen en de temperaturen.

Er zijn al rapporten ontvangen van kleine ontvangststations die het baken gehoord hebben. Rapporten worden op prijs gesteld en kunnen gepost worden op de "moon" of de "moon-net" reflectors.

Het baken staat in het noorden van België en heeft goed zicht op de maan, ook bij de lagere maandoorgangen.

Gebruikers kunnen de operationele status van het baken en de bakenparameters inzien via de ON0EME Status Pagina op http://www.on0eme.org/