Uitbreiding banden Poolse amateurs

poolse vlag

Poolse vlagDe verantwoordelijke personen voor het Poolse frequentiegebruik hebben een decreet van 3 april 2012 bekrachtigd middels pubicatie op 17 mei 2012 in de Poolse uitvoering van de Staatscourant, waardoor de Poolse amateurs er een aantal frequenties/banden hebben bijgekregen.

 

 

 

De toewijzing betreft de volgende banden:

  • 70.1 – 70.3 MHz (op secundaire basis, met niet meer dan 20W E.I.R.P*., volgens de norm ETSI EN 301 783 )
  • 2.400 – 2.450 GHz (zonder storing te veroorzaken aan andere diensten, gebruik conform artikel no. 5 van de ITU Radio Regulations). Voor andere diensten kan je hier gevoeglijk WiFi invullen…
  • 3.400 – 3.410 GHz (op secundaire basis, met niet meer dan 20W E.I.R.P*., volgens de norm ETSI EN 301 783)

De veranderingen aan de "National Table of Allocation of the Radio Frequency Spectrum" wordt per 1 juni 2012 effectief. Vanaf die datum dus ook mogelijk om Polen op 4m te werken!

* E.I.R.P. is het effectief uitgestraalde vermogen ten opzichte van een isotrope (punt)straler. Een gewone dipool heeft al een winst van 2,14dB t.o.v. een isotrope straler en daardoor neemt het toegestane zendervermogen nog meer af. Voorbeeld: 20W EIRP is 12,2W  vermogen wat je in een dipool mag stoppen. Maar heeft je antenne 6dB gain, dan mag je zender nog maar 3W leveren… De signalen zullen dus niet echt hard zijn.