144 MHz baken in Ulster

NatLantc

NatLantcHet OFCOM heeft toestemming verleend om in Ulster het 2m baken GB3WGI te activeren. Het baken is ontworpen om 100 Watt ERP op 144.487 MHz richting de VS af te stralen. In de VS en Canada zal het baken gemonitored worden om mogelijke propagatie via de Atlantische oceaan te detecteren.

 

 

Al sinds tientallen jaren wordt er gespeculeerd over de mogelijkheid om over de Atlantische oceaan op 144 MHz met de VS te communiceren. Dit zou, wanneer zich zeldzame propagatie condities voordoen, tot de mogelijkheden kunnen behoren. Een combinatie van verschillende propagaties modes zoals multihop-Es, aurora, tropo en meteor scatter zou dit mogelijk moeten maken. Er bestaat nog geen verifieerbaar bewijs dat een transatlantische 2m verbinding (geen EME) zich in het verleden heeft voorgedaan. Met dit baken en nieuwe zwakke signaal modes zoals wspr en de JT-modes lijkt het een kwestie van tijd te zijn voordat een verifieerbare transatlantische 2m link tot stand wordt gebracht.

http://www.southgatearc.org/news/may2012/new_transatlantic_144mhz_beacon_gb3wgi.htm