VIA introduceert 49 dollar kostende Android-pc

Chipfabrikant VIA heeft de APC 8750 aangekondigd, een op Android draaiende mini-pc die voorzien is van een 800MHz ARM-soc en in staat zou zijn om 720p-video's af te spelen. De APC 8750 krijgt een prijskaartje van slechts 49 dollar.

 

 

 

Het moederbordje van de APC meet 170 x 85mm, de helft van een regulier mini-itx-bord. Op de pcb is een op 800MHz geklokte WM8750 ARM11-soc geplaatst. Deze soc is afkomstig van VIA's Wondermedia-lijn. In de soc is een grafische kern aanwezig die video's tot en met 720p-resolutie kan afspelen. Verder is een audiochip, een ethernetcontroller en een bioschip op de pcb geplaatst. Tevens bevat de APC een usb 2-header en een 12V-voedingsconnector, maar het bordje kan ook via een externe voeding van spanning worden voorzien.

 

Het werkgeheugen van de APC 8750 bestaat uit 512MB ddr3-geheugen. Voor de opslag van het besturingssysteem – VIA levert standaard Android 2.3 mee – is 2GB flashgeheugen op het moederbordje aanwezig.

Voor Android zijn Apps verkrijgbaar die het werken met digimodes zoals PSK31 mogelijk maakt. Dit computertje kan dus prima taken in de radio shack verrichten. 

De opslag kan vergroot worden met de geïntegreerde microsd-kaartlezer. Voor het uitsturen van video zijn vga- en hdmi-aansluitingen beschikbaar, terwijl er ook een audio-ingang en -uitgang op de pc zijn geplaatst. Voor de communicatie met randapparatuur zijn vier usb 2.0-aansluitingen aanwezig, terwijl via de 10/100Mbps-ethernetpoort met internet gecommuniceerd kan worden. Ook zou VIA nog bezig zijn om diverse wifi-usb-sticks met de hardware te testen.

Volgens een hands-on van VR-zone verbruikt de APC onder belasting circa 13,5W en 4W in idle-modus. VIA wil de APC 8750, die het apparaatje met de slogan 'a bicycle for your mind' nadrukkelijk voor de hobbyistenmarkt aanprijst, in juli op de markt brengen voor een prijs van slechts 49 dollar. Daarbij is Android al voorgeïnstalleerd en er wordt een 15W-voeding meegeleverd.