4m sporadische E-laag propagatie

70MHz

70MHzOp 27 mei 2012 was het dan zover. Mijn eerste DXCC buiten PA voor 70 MHz kon in het log  bijgeschreven worden: Een SSB QSO met Sergio, IS0AWZ op Sardinie. En zoals Frank, PA3CNO, in de laatste Razzies al schreef, ging het 2e Pinksterdag flink tekeer op 70 MHz.

 

 

Het lukte Gert, PE0MGB en Frank, PA3CNO al eerder om vanuit het Zoetermeersche met een zelfbouwtransverter SSB verbindingen buiten Nederland te maken. 28 en 29 mei kon het eigelijk niet misgaan. Vaak met een MUF boven de 100 MHz kon ik de volgende SSB-stations toevoegen aan het log: IZ8DWF (in CW), YO2LAM (>1600 km),  EA7HG, EI4DQ, IK0SMG, IW0HLE/5, IK5YJY, EA6SX (in SSB en CW), EA6SA, EA5TT en EA1YV.

Hieronder zie je een overzicht van de Es mogelijkheden op een willekurig moment op 2e Pinksterdag; een kluwen van 50 (gele), 70 (oranje) en 144 MHz (rode)  lijnen.

Door deze uitzonderlijke condities bleek er niet veel HF vermogen nodig te zijn. Mijn eindtrap volgens PA5HE met BLY87A en BLY89A geeft zo'n 12 Watt aan een inverted-V antenne in de nok van de zolder af. Meestal werd 59 gerapporteerd. Met 5 Watt was het ook wel gelukt denk ik.


12 Watt PA volgens PA5HE

Wat wel opvalt is dat de verbindingen, vergeleken met 6m Es, erg kort zijn. Van het ene op het andere moment kan het signaal verdwenen zijn. Je moet erg goed timen. Voordeel van een klein bandje (halve MHz) is wel dat je in no-time de band scant. Een ander voordeel is dat de gemiddelde "hop" een paar honderd km groter is dan die op 6m.

Ben er best wel trots op dat mijn transverter, vnl. opgebouwd met onderdelen van sloop-TV printen, het klusje klaarde. De transverter is een samenraapsel van een ontwerp van DF2FQ, OZ2M en PA5HE (eintrap). Er worden twee passieve mixers van het type IE-500A (vergelijkbaar met de SBL-1) gebruikt (een voor TX en een voor RX). Ik gebruik een Yaesu FT450 op 28 MHz als MF.

Met Gert PE0MGB heb ik aardig wat lokale testjes kunnen uitvoeren om te controleren of alles naar behoren werkte; verbindingen in FSK441, WSPR, PSK31, RTTY en voice (FM en USB) lukten uiteindelijk allemaal. Later heb ik aan de transverter nog een PIC- gestuurde frequentieteller volgens Indiaas ontwerp toegevoegd.

Transverter, nog steeds zonder kast want dat tweakt zo makkelijk

Inverted-V antenne met 2 x 1 m straler

FT450

Binnen Nederland zijn tropo verbindingen met PF7M (Johan in Gorredijk Friesland) en in WSPR met PA0O (Jaap in Zuidwolde Friesland) het vermelden waard. Grootste afstand in WSPR mode tot nu toe was met G3SHK (450 km).

De grootste afstand op 4m vanuit Zoetermeer heeft tot nu toe, voor zover ik weet, Gert  PE0MGB op zijn naam staan: SV8CS en SV2DCD elk goed voor meer dan 2000 km. Verder nog EI4DQ,EA7HG, YO2LAM, IZ8DWF en IS0AWZ.

Frank, PA3CNO, heeft vanuit Zoetermeer de eerste Belg gewerkt, ON7GB en verder EA5/G3XGS en CT1FJC.

Even opscheppen:


eQSL YO2LAM


eQSL IW0HLE/5

eQSL EA5TT

Tropo en Es zorgen dat de 4m band soms verrassingen in petto heeft. Vaak valt er ook niks te beleven. Hopelijk dienen zich deze zomer nog meer Es mogelijkheden aan. Als er meer stations in de  regio zijn die op 70 MHz de landsgrenzen hebben overschreden, laat het hier weten. Ben benieuwd.

73, Ron, PA2RF