Ook Duitsland op middengolf

darc

darcHet Duitse AT, de Bundesnetsagentur, heeft middels een publicatie op 13 juni 2012 het groene licht gegeven voor het gebruik van de middengolf door de Duitse amateurs.

 

 

 

Amateurverkeer in het frequentiegebied 472 – 479 kHz wordt daarmee met onmiddellijke ingang toegestaan voor bezitters van een A-licentie, waar de frequentieverordeningen nog wel aangepast moeten worden. Dit frequentiegebied is tijdens de laatste WRC-12 in Genève op secundaire basis aan de amateurdienst toegewezen.

De voorwaarden zijn: een beperking van het vermogen tot 1W ERP (en vergis je niet: met de antenneverliezen die op de middengolf normaal zijn, zit je met een 100W eindtrap nog steeds aan de veilige kant) en een maximaal toegestane bandbreedte van 800Hz. In het staatsblad wordt erop gewezen dat deze waarden met verstand toegepast moeten worden: storingen bij de primaire gebruikers dienen vermeden te worden en dientengevolge wordt geadviseerd om het maximale vermogen slechts dan toe te passen, als dat voor het in stand houden van de verbinding dan wel de aard van het experiment noodzakelijk wordt geacht. 

Omdat in sommige landen al voor de WRC-12 vergunningen waren afgegeven voor de 500kHz band in andere delen van het spectrum, waar in Duitsland alleen met een persoonlijke machtiging bakenbedrijf mogelijk was, heeft de DARC-afdeling die over het frequentiebeheer gaat (Ulrich Müller, DK4VW), aan de overheid voorgesteld om de toestemming in te laten gaan per de tijdens de WRC-12 voorgestelde datum van 1 januari 2013.

Om het QRV-worden op 630m te bevorderen, staat de augustus-uitgave van CQ DL geheel in het thema van de nieuwe 500kHz band met tips voor antennes, het bouwen van zenders en propagatie op deze band. Een nummer om te bestellen dus, als je interesse hebt in deze band.