Batterij uit een spuitbus

Battery-5_610x406

Battery-5_610x406Stel je voor: een batterij uit een spuitbus. Een spray die je op bijna elk oppervlak kunt spuiten en vervolgens als batterij kunt gebruiken. Science fiction? Nee, science. Zónder fiction.

 

 

 

 

De eerste experimenten zijn hoopgevend. Het  is wetenschappelijk zo serieus dat het tijdschrift Nature er een groot artikel aan wijdt. Het onderzoek is gedaan aan Rice University in Houston, Texas. In het laboratorium wekten doctraal-studente Neelam Singh en haar team stroom op met  zonnecellen, de energie werd opgeslagen in de 'verf-batterij', die vervolgens een display met het woord 'Rice' zes uur liet branden.

Battery-5_610x406

Ook na zestig keer opladen verloor de batterij nauwelijks vermogen. Het werkte op oppervlakken van glas, staal, polymeer en badkamertegels.
Deskundigen zeggen dat het een zeer veelbelovende techniek is die het denken over de opslag van energie totaal kan veranderen.
Stel je voor dat je in allerlei apparaten die we nu dagelijks gebruikt geen  batterijen meer nodig hebt. Je verft het apparaat en de onderdelen in de 'batterij-verf' en bent verzekerd van stroom. Zo ver is het nog lang niet natuurlijk. Er zijn nog veel obstakels maar de eerste ontdekking is hoopgevend. Neelam Singh: "We zijn van mening dat dit ons hele denken kan veranderen"; (“We really do consider this a paradigm changer.”)

Rice University heeft een filmpje online gezet waar studenten het proces stap-voor-stap uitleggen: