Besluit omschakeling naar DAB in de UK in 2013?

dablogo

dablogoDe plannen voor de uitbreiding van digitale radio in Engeland zijn een stap dichterbij gekomen nu de overheid, de BBC en commerciële uitbaters een overeenkomt hebben getekend waarmee een basis wordt gelegd voor tot £21 miljoen aan nieuwe investeringen in de radio infrastructuur. Daarmee moet de omschakeling van FM naar DAB in de volgende vijf jaar mogelijk worden.

 

De overeenkomst voorziet in een toezegging voor eventuele additionele investeringen indien dit noodzakelijk is.

Met de investering wordt de weg vrijgemaakt voor de lancering van tenminste vijf nieuwe lokale radiostations, waaronder in de steden Oxfordshire en Gloucestershire. Daarmee wordt voor 1,25 miljoen luisteraars digitale radio ontvangst mogelijk. De overeenkomst bevestigt nog eens de plannen van de overheid om in 2013 helemaal naar digitaal om te schakelen, iets wat de regering tot speerpunt heeft gemaakt.

Communicatie minister Ed Vaizey zegt: "Dit is een positieve en belangrijke stap voorwaards voor de toekomst van digitale radio in Engeland. Met meer en meer luisteraars die overschakelen naar digitale ontvangst, is het belangrijk dat we de gebieden waarin het digitale signaal te ontvangen is, vergroten. Overheid, de BBC en de commerciële uitbaters werken samen om dit te realiseren".

De overheid zegt dat het aan Ofcom (het Engelse AT) zal vragen om een gezamelijke stuurgroep te vormen, die de taak krijgt om de technische- en implementatieplannen te produceren voor de omschakeling. Daarnaast wordt gewerkt aan het Digital Radio Action Plan wat de overheid alle noodzakelijke informatie moet verschaffen om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen over de omschakeling in 2013.

De ondertekening van het accoord komt op hetzelfde moment als de publicatie van een rapport over de verwachte opbrengst van de omschakeling naar digitale radio. Dat rapport kijkt ook naar het verwachte gedrag van de consumenten en de verwachte marktgroei.

Concreet betekent het dat alle radio's, inclusief FM radio's in auto's en mobiele telefoons, vervangen moeten worden. Een mega-operatie…