Wijziging frequentiegebruik

Rijkslogo

RijkslogoIn de Staatscourant van 30 mei 2012 is het aangepaste frequentieplan gepubiceerd. Daarin staan een aantal zaken die voor ons amateurs van belang zijn: met name het gebruik van de 500kHz band.

 

 

In bijlage 10, die handelt over zendamateurs, zijn drie wijzigingen doorgevoerd.

De eerste is in verband met de tijdens de World Radio Conferentie 2012 (WRC12) beschikbaar gestelde nieuwe frequentieband voor de radio-amateurdienst. Deze band 472-479 kHz moest per 1 januari 2014 beschikbaar zijn gesteld voor de amateurdienst op secondaire basis. Hiervoor wordt ook het Nationaal Frequentieplan 2005 aangepast. In het jaar voorafgaand aan de WRC12 is de band 501-505 kHz in Nederland tijdelijk ter beschikking gesteld aan de amateurdienst. Deze aanwijzing is in het NFP vastgelegd tot 1 januari 2014. De einddatum was gekozen in de verwachting dat de uitkomsten van de WRC12 per die datum geïmplementeerd zouden moeten zijn. Tijdens de conferentie is echter besloten dat de nieuwe bepalingen per 1 januari 2013 in de nationale regelgeving moeten zijn geïmplementeerd. Om hieraan te voldoen wordt nu deze wijziging, gelijk met een wijziging van het Nationaal frequentieplan 2005 doorgevoerd. De band 501-505 kHz is met ingang van 1 januari 2013 niet meer beschikbaar voor de amateurdienst. Vanaf die datum mogen we dus gebruik maken van 472-479kHz.

De tweede wijziging in bijlage 10 is in verband de beperking van het vermogen in de 7,1-7,2 MHz band. De beperking in het vermogen tot 250 Watt stamt nog uit de tijd dat de amateurdienst secondaire status in de band 7,1-7,2 MHz had. Inmiddels heeft de amateurdienst de primaire status in deze band verkregen. Daarmee vervalt de noodzaak voor de vermogensbeperking.

Overigens is het wel leuk om in dat staatscourant artikel eens te kijken naar de limieten voor zelfbouw apparatuur:

limieten

Da's niet leuk… de limieten voor de 500kHz band zijn net zo streng als voor de VHF/UHF band: -60dBc! Dus er mag maar 0,1mW rommel uit je 100W zender komen. Wat wél leuk is, is dat het vermogen voor de 500kHz band vastgesteld is op 100W PEP en dus niet als E(I)RP gespecificeerd is. Dat heeft zijn voordelen en nadelen: een vermogensopgave in E(I)RP stimuleer nou niet direct om een efficiënte zendantenne te maken. Elke dB winst aan de antennekant moet er immers aan de zenderkant weer uitgesloopt worden om niet boven die E(I)RP waarde te komen. Maar als wij in Nederland dus een full size dipool neerzetten voor 500kHz, dan mogen we er nog steeds 100W PEP inpompen. Dat geeft ons 20dB (meer dan 3 S-punten) voordeel ten opzichte van de landen die maar 1W ERP of EIRP mogen werken (t.o.v. die laatste nog eens 2.2dB meer). En dát maakt het nou weer leuk om gewoon een goede antenne te maken. Voor stations die met grof geweld QRV waren op 500kHz heeft het nadelen, want na de initiële vermogensbeperking van 5W EIRP geldt nu dus gewoon een beperking in absoluut zendervermogen. En als je dan eerst 650W stookte, dan wordt de nieuwe situatie dus een stuk ongunstiger voor je… Na 70MHz ligt hier dus voor ons weer een nieuwe uitdaging. Onder meer door morse te gaan leren. Want veel meer mag niet in die band…