Dunste antennespoel voor draadloze energieoverdracht

platte antenne

platte antenneTDK heeft de tot nu toe dunste antennespoel ontwikkeld voor draadloze energieoverdracht bij smartphones en andere draagbare elektronische apparaten. Met een dikte van slechts 0,57 mm maakt deze spoel het voor ontwerpers mogelijk om ook extreem dunne smartphones van de mogelijkheid voor draadloos opladen te voorzien.

 

 

Omdat smartphones steeds meer functies bevatten is het noodzakelijk om de accu regelmatig op te laden. Wereldwijd wordt gewerkt aan een standaard infrastructuur waarmee draadloos opladen overal en altijd mogelijk is. Het Wireless Power Consortium heeft hiervoor de ‘Qi’-standaard ontwikkeld. Ondanks de geringe afmetingen voldoet de nieuwe antennespoel aan de eisen van deze standaard.

Voor de nieuwe spoel werd door TDK een zeer dunne magnetisch metalen plaat ontwikkeld die ervoor zorgt dat de spoel niet alleen licht van gewicht is maar ook tegen een stootje kan. Daarnaast is er een speciaal wikkelpatroon toegepast voor optimale energieoverdracht. De door de antennespoel geleverde stroom ligt tussen 0,5 A en 0,6 A. Een nog dunnere uitvoering (0,5 mm) is in ontwikkeling. Massaproductie hiervan wordt in 2013 verwacht.

Voor radio-amateurs ook interessant om bijvoorbeeld portofoons (maar ook de K1) draadloos op te kunnen laden. Zeker als de standaard breed geaccepteerd wordt, kan je straks overal de porto even "bijtanken". Vaak is het mogelijk bij nieuwe producten om een sample aan te vragen. Daarmee zou je vast wat proeven kunnen doen om te zien hoe haalbaar de techniek is.