iPhone/iPad/iPod mic interface

iphone

iphoneTelefoons worden tegenwoordig overal voor gebruikt. Zelfs voor zoveel zaken, dat bellen – waar een telefoon toch primair voor bedoeld was – maar bijzaak is geworden. Ook voor radio-amateurs zijn diverse "apps" te vinden waar van de rekenkracht van de telefoon gebruikt wordt voor amateurzaken zoals PSK31 of SSTV. Maar hoe sluit je je set aan op een telefoon of tablet? Bij deze een suggestie.

 

 

 

Kabels voor interfacing met dit soort apparaten zijn ook kant en klaar te krijgen. Maar zelf maken is natuurlijk het leukst. De meeste apparaten maken gebruik van een 3,5mm jackplug, maar met een extra ring. De functionaliteit van die ringen is op onderstaande foto weergegeven:

aansluitingen

De tip en de ring daaronder zijn de normale hoofdtelefoon aansluitingen. De extra ring wordt gebruikt voor de microfoon aansluiting, die dan per definitie mono is. Een aansluiting voor een externe geluidsbron zou er dan als volgt uit kunnen zien:

Schema

Er wordt een 1:1 600 Ohm scheidingstransformator gebruikt in dit schema, hoewel dat niet strikt noodzakelijk is. De telefoon heeft verder immers geen galvanische verbinding met iets anders, mits hij niet aan de lader hangt.

De truc zit 'm erin dat een iDevice een weerstand van ca. 5k moet zien tussen de microfoon aansluiting en massa. Dat vertelt het apparaat dat er een externe microfoon aangesloten is. Wordt de microfoon aansluiting kortgesloten, dan denkt hij dat er een hoofdtelefoon aangesloten is. Een open aansluiting betekent dat er niets aangesloten is. De precieze waarde is niet zo belangrijk: experimenteel is vastgesteld dat 4.7k werkt. Deze waarde staat hier in serie met de scheidingstransformator.

De andere kant van de transformator gaat naar de kabel die naar de set gaat, via een10k potmeter, die voor de niveauaanpassing zorgt.

Uiteraard moet je wel een 4-aansluitingen-jackplug hebben. Die kan je bestellen bij Mouser onder partnummer 171-7425-E

En dan maar SSTV kijken…

SSTV