NXDN vrijgegeven

Porto

PortoDe technische specificatie voor NXDN™, een FDMA digitale voice techniek die ondersteund wordt door ICOM en Kenwood, wordt voor algemeen gebruik vrijgegeven. De afgelopen 5 jaar produceerden zowel ICOM als Kenwood mobiele VHF/UHF treansceivers, portofoons en repeaters volgens de NXDN™ standaard. Die apparatuur heeft een bandbreedte van 4.0 kHz (tegen 12kHz voor een analoog FM-narrowband signaal) en wordt meestal gebruikt in een 6.25 kHz raster.

 

 

De specificatie is momenteel al beschikbaar op verzoek via email, maar het NXDN™ Forum geeft aan dat later dit jaar de specificatie direct te downloaden zal zijn.

NDXN wordt nu voornamelijk in de professionele sector toegepast als gevolg van de verplichting van een aantal landen om zuiniger met de frequentieruimte om te springen. Zie ook een eerder artikel hierover op deze website. Door het vrijgeven van de standaard komt de techniek ook voor het grote publiek beschikbaar. De opzet is natuurlijk om meerdere fabrikanten van de standaard gebruik te laten maken waardoor compatibiliteit met de reeds bestaande digitale apparatuur gerealiseerd kan worden. Voor de amateurwereld is het interessant om mee te experimenteren; vooral hoe dit soort technieken zich gedragen onder bijzondere omstandigheden; amateurs werken veel vaker dan de professionele sector op het randje van wat mogelijk is. Bijvoorbeeld zwakke signalen, reflecties, Es etc etc. Die ervaringen kunnen dan weer gebruikt worden om de techniek te verbeteren.

NXDN™ Forum
http://www.nxdn-forum.com/

2005 Icom and Kenwood demo 'Very Narrowband Digital Communications Technology'
http://www.southgatearc.org/news/apr2005/icom_kenwood_demo.htm