Nieuwe PLC gevaren

PLC

plcHet was een tijdje stil rond de Power Line Communicatie (PLC) apparaatjes, maar nu dreigt er weer een nieuwe standaard doorheen geramd te worden waardoor het stoorniveau in de amateurbanden behoorlijk omhoog gaat.

 

 

 

En de standaard is niet eens nieuw. In 2011 werd door CENELEC een PLC EMC standaard voorgesteld. Deze voorgestelde PLC standaard werd verworpen door een meerderheid van de National Standards Committees (NCs) van de Europese landen. Deze committees keuren alle nieuwe standaarden. Veel van deze NCs hebben commentaar geleverd om zo een bijdrage te leveren aan de verbetering van de standaard, maar er waren er ook die de zeer hoge radio stoorniveau's die getolereerd zou moeten worden van PLC apparaten, in twijfel trokken. Andere commentaren gingen over verbetering van de testmethoden. In dat soort gevallen pleegt het CENELEC committee dat aan de standaard werkt, de aanbevelingen over te nemen en de standaard aan te passen zodat overeenstemming met alle belanghebbenden bereikt wordt.

Op dit moment staat er een aangepaste versie van de PLC standaard aan te komen, waarover weer gestemd moet worden door de NCs. Maar volgens ingewijden is de inhoud van het nieuwe voorstel gelijk aan het eerder afgewezen document. De waardevolle commentaren van de NCs zijn volledig genegeerd. De CENELEC Werkgroep 11 (WG11) dat de voorgestelde standaard geschreven heeft, wordt gedomineerd door leden uit de PLC-fabrikantenwereld. PLC fabrikanten lobbyen zeer agressief bij leden van de NCs om de standaard goedgekeurd te krijgen, waarmee een wettelijke basis gelegd zal worden voor hoge stoorniveau's door PLC-apparaten.

De Europese commissaris die ervoor verantwoordelijk is dat alle Europese EMC (Electro-Magnetic Compatibility) standaarden voldoen aan de EMC richtlijn, heeft al laten weten dat de voorgestelde PLC standaard niet voldoet aan de Essentiële Eisen van de EMC Richtlijn en heeft dat ook aan CENELEC verteld. Echter, CENELEC heeft besloten om het advies van deze Europese EMC adviseur te negeren en door te gaan met het presenteren van de voorgestelde PLC standaard aan de NCs.

Wordt prEN 50561-1 goedgekeurd door de Nationale Committees, dan kan dat betekenen dat fabrikanten van praktisch elk nieuw apparaat zich gaat beroepen op de zeer hoge stoorniveau's die door prEN 50561-1 toegestaan worden, door dit als precedent te claimen. Een voorbeeld is hier de omvormers die bij zonnepanelen gebruikt worden; met de nieuwe standaard in de hand zouden deze apparaten dan veel meer storing dan nu toegestaan is, gaan produceren. En dat op een dak, met vrije afstraling… Andere producten die zich op deze standaard kunnen gaan beroepen zijn LED lampen.

Feitelijk maakt de voorgestelde PLC standaard de EMC richtlijnen volkomen irrelevant. En niet alleen HF, maar ook hogere frequenties lopen risico van wat gelegaliseerde radio-vervuiling wordt. Draadloze diensten worden verstoord, en nieuwe snelle DSL technieken zoals G.fast kunnen problemen krijgen door de overspraak tussen elektriciteitskabels en telefoonlijnen.

Er is maar heel weinig tijd om actie te ondernemen tegen wat een EMC ramp gaat worden. Veel Nationale Committees zullen vroeg willen stemmen vanwege de zomervakantie. Het is daarom uitermate belangrijk dat zo snel mogelijk de volgende acties ondernomen worden:

  • Neem contact op met je amateurvereniging en vraag wat ze er aan doen.
  • Zoek uit wie in je land de NC is (Kema??), en leg ze de situatie uit. Het is belangrijk dat ze begrijpen dat de voorgestelde PLC standaard een precedent schept voor toekomstige vervuiling over een groot deel van het radiospectrum. Dat geldt ook voor verbindingen tussen hulpdiensten!
  • Verspreid dit artikel onder zoveel mogelijk andere clubs en amateurs.
  • Vraag tijdens een QSO aan andere Europese amateurs of ze van dit probleem gehoord hebben.

Er wordt een hoop “misinformatie” verspreid door PLT lobbyisten, waarvan een paar hieronder beschreven zijn;

PLC zegt: Het toepassen van notches (sperfilters) beschermt de amateurbanden
De werkelijkheid: De diepe van de notch is afhankelijk van hoe lineair het elektriciteitsnet is. Resonanties in de bedrading resulteren in hoge spanningsniveau's van de PLC signalen, en dat in combinatie met niet-lineaire componenten in apparaten zoals schakelende voedingen kan resulteren in rotzooi binnen de notch bandbreedte die moeilijk te identificeren is als PLC storing.

PLC zegt: Ratificatie van EN50561-1 zal de amateurbanden beschermen
De werkelijkheid: Net zo goed als PLC fabrikanten nu EN55022 aan hun laars lappen, zullen ze dat met EN50561-1 ook doen. Alleen is de motivatie nu wat minder – tenminste, tot er weer een toename van data-snelheden aan staat te komen. De enige zaken van de nieuwe standaard die door controlerende instanties zoals het Agentschap Telecom gecontroleerd kunnen worden, zijn het maximaal uitgestraalde vermogen en de plaats waar de sperfilters zitten in het spectrum. Binnen de nieuwe standaard is het maximale zendvermogen hoger dan hedentendage door PLC apparaten toegepast wordt, en de notch frequenties volgen de praktijk zoals deze door al lang geaccepteerde commerciële overwegingen ingegeven worden.

PLC zegt: EN 50561-1 beschrijft de PLC uitstraling, aangezien er momenteel geen PLC standaard bestaat.
De werkelijkheid: PLC apparaten vallen onder EN 55022 wat de EMC standaard voor IT apparatuur is — en dat is bevestigd door de Europese Commissie.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2009-2260&language=en 

PLC zegt: PLC kan niet voldoen aan de EN 55022 niveau's.
De werkelijkheid: PLC apparaten kunnen in de meeste gevallen wel degelijk voldoen aan de EN 55022 niveau's. Toepassing van hoge zendvermogens zorgt dat PLC werkt in de 1% “moeilijke gevallen”. Vermaasde verbindingen lossen dit soort moeilijke gevallen bijna altijd op. Hoge stoorniveau's kunnen leiden tot “spectrum cleansing” waarbij andere spectrum gebruikers de band verlaten vanwege de storing door PLC.

http://www.compliance-club.com/PLT/PLT%20book.pdf    Pagina 23

PLC zegt: Dynamische notches zullen de omroepbanden beschermen.
De werkelijkheid: Dynamische notches waren door PLC fabrikanten al toegezegd aan PA Consulting voor het derde kwartaal van 2010. PA Consulting deed in opdracht van Ofcom (het Engelse AT) onderzoek naar PLC. Het onvermogen om werkende dynamische notches in productie-apparatuur te demonstreren kan betekenen dat het in de echte wereld gewoon niet werkt. Dat wordt nog eens bevestigd door het feit dat er geen eis in EN50561-1 opgenomen is dat dynamische notching in werking zou moeten treden als er een andere stoorbron wordt geconstateerd (PLC bijvoorbeeld).

http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/research/technology-research/pltreport.pdf   Pagina's 22 en 23

PLC zegt: Vermogensregeling brengt het PLC stoorniveau terug.
De werkelijkheid: PLC fabrikanten hadden vermogensregeling al toegezegd aan PA Consulting voor het tweede kwartaal van 2010. Er is nog geen enkel apparaat op de markt die over vermogensregeling beschikt. PA Consulting baseeert haar conclusies en aanbevelingen op deze toezeggingen en het feit dat zij daar nog steeds niet aan voldoen, zet de conclusies van hun rapport in een heel ander daglicht.

http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/research/technology-research/pltreport.pdf   Pagina 57
De vermogensregeling zoals voorgesteld in EN50561-1 gebruikt een onrealistische testsituatie.

Kortom: trek aan de bel bij de verenigingen en laten we een vuist maken voordat we helemaal geen poot meer hebben om op te staan als je buurman weer zo'n goedkope lading (niet)dimbare LED-lampen uit China heeft laten komen.