Nieuwe minister-president Servië is radio amateur

Servie

ServieVoormalig minister van binnenlandse zaken van Servië Ivica Dacic, YU1YU, is op 27 juli gekozen tot de nieuwe minister president. Hij volgt Mirko Cvetkovic op, die minister president van Servië was van 2008-2012. Dacic is de leider van de Socialistische Partij van Servië; van 2008 tot zijn verkiezing tot minister president was hij naast minister van binnenlandse zaken tevens vice-premier. In maart 2012 werd Servië kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie (EU).

 

 

Dacic is lid van de Amateur Radio Union of Serbia (SRS), de nationale radiovereniging van Servië, en schijnt ook nog steeds lid te zijn van zijn lokale club, YU1AAV. De club werd opgericht in 1978 als een van de negen secties van de Novi Beograd (Nieuwe Belgrado) Amateur Radio Club, YU1FJK. Volgens hun website was het primaire doel van YU1AAV om kinderen morse- en peilvaardigheden (vossejagen) bij te brengen: "De 90-er jaren brachten ons oorlog, sancties en sociale crisis, maar ze brachten ons ook een goede gelegenheid om kinderen van de straat te halen en op te leiden tot radio amateur. In die tijd haalden de meeste kinderen uit de buurt hun basisexamen radio amateur."

Voor zijn verkiezing tot minister president fungeerde Dacic van 1992 tot 2000 als woordvoerder voor de Socialistische Partij van Servië (SPS); hij was sinds december 2006 voorzitter van de SPS. Hij is afgestudeerd in politieke wetenschappen aan de Universiteit van Belgrado. Hij is 46 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij spreekt vloeiend Russisch en Engels.