Hulp bij dode kever techniek

MePADs

MePADsDeze ietwat cryptische omschrijving behoeft enige nadere verklaring. Zelfbouwen kan je op veel manieren doen, en een veel gehoorde vraag is: "Is er een printje van?". Nee, niet altijd. Of ze zijn op, of het was gewoon niet de moeite om er een te ontwerpen. Want bouwen kan ook zonder dat er een printje van is.

 

 

Een door experimenterende amateurs veel gebruikte methode staat bekend als de dode kever methode , in het Engels ook wel bekend als Dead Bug of Manhattan Style. Daarbij worden de benodigde onderdelen zwevend boven een stuk ongeëtst printplaat gemonteerd, en op het koper gesoldeerd als er massa nodig is. IC's worden op hun rug gelegd, en met de massapoten op het kopervlak gesoldeerd. Vandaar de naam Dode Kever.

Wil je het helemaal luxe doen, dan maak je met bijvoorbeeld een pons of een perforator eilandjes, die je op de printplaat lijmt op de plekken waar je een aantal verbindingen moet maken. En voor de luie amateur is er nu een firma die die eilandjes compleet levert. Met MePADS heb je een vel met eilandjes, vertind en voorzien van soldeermasker, die je zo kunt afbreken en vastlijmen waar nodig:

MeSquares small

Maak je gebruik van IC's in allerlei vormen en maten, dan zijn daar ook de MeSquares: eilandjes waar je een compleet IC op kunt solderen.

MePADS small

Makkelijker kan je het jezelf niet maken. Wel duurder, HI. Meer informatie over de MePADs en MeSquares is te vinden op de qrpme.com website.