LED lampen een ramp voor ontvangst

LED-meuk

LED-meukEn weer is er een fabrikaat LED-lampen opgedoken die enorme storing veroorzaakt op HF. In Zweden zijn metingen gedaan aan deze lampen en daarbij is gebleken dat de rommel die deze dingen produceren liefst 61,3dB over de toegestane limiet heen zit. De Zweedse overheid heeft een verkoopverbod afgekondigd voor deze lampen en geëist dat ze uit de schappen gehaald worden.

 

 

Maar omdat de aard van het "defect" geen onmiddellijk gevaar aan personen of goederen oplevert, heeft men besloten dat de producten niet teruggehaald hoeven te worden bij de consument. De consument mag wel het product terugbrengen onder de garantievoorwaarden.

LED bagger

Echter, als je als consument zo'n ding gekocht hebt en je bent zelf geen radio-amateur, heb je natuurlijk totaal geen last van deze storing. Als je dan komt klagen bij je buren die deze LED lampen net gekocht hebben, moet je wel op heel goede voet staan met je buren om ze zover te krijgen dat ze ze terugbrengen. En dan moet je nog maar afwachten of de verkoper ze terugneemt met als opgegeven reden dat ze storen op de radio.

Kortom: de nieuwe LED lampen mogen dan energiezuinig zijn, milieuvriendelijk zijn ze allerminst. Althans niet voor het HF-milieu. Heb je dus ineens onverklaarbaar veel storing op HF, informeer eens bij de buren of ze LED lampen hebben gekocht.

Overigens zijn niet alleen LED lampen een probleem. Ik gebruik zelf domoticaproducten gebaseerd op het X10 protocol. Tegenwoordig wordt dat opgevolgd door S10, dat backwards compatible is. Ik kocht een aantal S10 inbouwmodules bij PaHeDomotica en installeerde die op diverse plekken in huis. De schakelmodules voor inbouw in centraaldozen etc. kunnen voor geen meter tegen HF. Na een avondje QSO-en op 40m branden overal lampen in huis, en sommige modules zijn daarna zo over de zeik dat alleen spanningsloos maken ze weer tot normaal functioneren terugbrengt. Iets wat de XYL niet kan waarderen.

Daarnaast: als een van die dimmers in bedrijf is, stijgt het stoorniveau op 40 met 2 S-punten en op 80 zelfs met 3. Maar ik heb ook Marmitek X10 dimmers in gebruik, en die geven geen enkel probleem. Er zit echter wel een prijsverschilletje tussen. Inmiddels zijn de meeste S10 dimmers dan ook weer verwijderd. Soms mislukt een experiment een beetje en moet je weer terug naar oude aan/uitschakelaars. Die storen tenminste niet…