Uitvinder 555 overleden

Hans Camenzind

Hans CamenzindHans Camenzind, de Zwitserse emigrant die een van de succesvolste schakelingen in de geschiedenis van de elektronica ontwiep en het concept van de Phase Locked Loop introduceerde in de IC ontwerptechniek, is op 78 jarige leeftijd in zijn slaap overleden.

 

 

 

Dat nieuws is op 15 augustus via een email naar buiten gebracht door Sergio Franco, een emeritus hoogleraar in de elektronica van de universiteit  San Francisco.

Camenzind emigreerde in 1960 naar Amerika en werkte een aantal jaren voor een paar grote bedrijven in de toen in opkomst zijnde halfgeleider industrie: Transitron, Tyco Semiconductor en Signetics.

In 1971 begon hij voor zichzelf met het oprichten van het bedrijf InterDesign dat zich specialiseerde in het ontwerpen van elektronica bouwstenen naar de wens van klanten. En toen, terwijl hij aan een opdracht voor Signetics werkte, vond hij de 555 timer uit.  Signetics bracht het ding in 1972 commercieel op de markt, en het werd een van de meest succesvolle componenten uit de geschiedenis van de industrie. Het IC, dat gebruikt wordt in oscillatoren, puls-opwekkers en andere toepassingen, wordt tot op de dag van vandaag breed toegepast. Diverse uitvoeringen van het IC werden of worden nog steeds gemaakt door tientallen grote halfgeleiderfabrikanten, waaronder Texas Instruments, Intersil, Maxim, Avago, Exar, Fairchild, NXP en STMicroelectronics. 

Camenzind introduceerde tevens het idee van de phase-locked loop in IC's en hij vond de eerste klasse D versterker uit.

Camenzind was daarnaast een actief schrijver met een brede interesse. Hij schreef bijvoorbeeld elektronika leerboeken en over de geschiedenis van de industrie ("Much Ado About Almost Nothing") maar ook een boek over God en religie ("Circumstantial Evidence") dat hij schreef onder het pseudoniem John Penter. Hij haalde zijn MSEE titel aan de Northeastern University en zijn MBA aan de Universiteit van Santa Clara. Tijdens zijn carrière verkreeg hij 20 patenten.

Hij laat een vrouw, 4 kinderen en 9 kleinkinderen na.