Piraten storen noodfrequentie

planecrash

planecrash Etherpiraterij kan de communicatie tussen luchtverkeer en luchtverkeersleiding verstoren. Zo bleek ook vorige week, toen Agentschap Telecom melding kreeg van het hinderen van de noodfrequentie 121.5 MHz voor het luchtverkeer. Oorzaak bleek de uitzending van een etherpiraat in Friesland.

 

 

Vliegtuigen boven Nederland en België maakten melding van Nederlandstalige muziek op de noodfrequentie 121.5 MHz. Deze frequentie wordt gebruikt door helikopters, vliegtuigen en schepen om bij search-and-rescue-operaties noodbakens in een rampgebied op te sporen. Belemmering van deze frequentie kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Inspecteurs van Agentschap Telecom hebben de verstorende etherpiraat opgespoord. In verband met de ernst van het voorval is zijn apparatuur in beslag genomen. Ook is een proces-verbaal opgemaakt.

In de hele wereld monitoren hulpdiensten de frequentie 121.5MHz, die gekozen is als derde harmonische van 40.5MHz welke door militairen gebruikt werd. Daarnaast is het weer een sub-harmonische van 243MHz, de militaire luchtvaart noodfrequentie.

Vroeger zaten EPIRB's (Emergency Position Indicating Radio Beacon) ook op 121.5MHz, maar die frequentie is enige tijd geleden al gewijzigd in 406MHz.