CB Keydown Contests

CB radio

CB radioEen tak van "sport" waar ik nog nooit van gehoord had. Wordt ook wel "Extreme CB" genoemd, en waarom zal snel duidelijk worden. Komt voornamelijk in Amerika voor, en dat is maar goed ook. Want wat is precies een Keydown Contest?

 

 

 

De opzet is als volgt: twee personen met een 'bakkie' in de auto (hierover later meer) staan naast elkaar. Enkele tientallen kilometers verderop staat een luisterpost met een jurylid (en vaak ook een audiorecorder wanneer de uitslag wordt betwist). De jury weet vaak niet welke code de deelnemers gebruiken. Er kunnen meerdere luisterposten zijn met elk een jurylid.

Op aangeven van een persoon knijpen de twee deelnemers hun microfoon in en roepen elk een, veelal unieke, code (meestal een getal). Diegene die het hardst is, of als beste wordt verstaan, gaat door naar de volgende ronde of heeft gewonnen.

Het is dus een wedstrijd in pletten…

Er is nog best respect op te brengen voor de staaltjes techniek die gebruikt worden om binnen de wedstrijdregels en de (technische) randvoorwaarden zo'n hard mogelijk signaal neer te zetten. Het is gewoon zonde dat deze mensen niet gewoon een machtiging gaan halen, want met de kennis die benodigd is om de boel heel te houden en – niet onbelangrijk – zelf in leven te blijven met deze sport, doen ze ongetwijfeld niet onder voor menig gelicenseerd amateur.

Je hebt verschillende klasses, afhankelijk van hoeveel 'pills' je in je eindtrap hebt zitten. De 'pill' is een standaard, gelijk aan een 2SC2879, dus ~100W output. Er zijn deelnemers die eindtrappen maken met 64 pills en dus 6.5 kW output maken (in de auto!!)

Maar het kan nog extremer: 25 kW out met een 3CX15000. Als je onder de motorkap kijkt wat er allemaal aan generatoren gemonteerd is om zo'n 3CX15000 ook z'n output te laten leveren, ongelofelijk! Dit zijn deelnemers in de vrije klasse.

Wanneer je 25 kW output wilt opwekken in een auto moet je donders goed weten wat je doet. Het moet heel blijven, je moet aan je antennesysteem werken etc etc. Ze doen aan audioprocessing om maar zo goed mogelijk bij de jury/scheidsrechter hoorbaar te zijn enz.

De FCC wordt vast van tevoren niet om toestemming gevraagd, want het vermogen ligt natuurlijk ietsjes boven de normaal toegestane 4W. Om nog maar te zwijgen van de veldsterktes die in de directe omgeving van de antennes optreedt.

Wil je weten hoe het er aan toe gaat tijdens zo'n contest, dan zijn hier wat filmpjes om te bekijken. Eerst wat uitleg:

 

 

Twee Big Guns. Het antenneontwerp van 'SHA-SHA' (die ook wint) is uitzonderlijk te noemen…

 

 

Hier een filmpje van een jurylid:

 

 

Hier is een eindtrap te zien met 3 x 3CX5000. Het filmpje duurt wat lang, maar bij 3:24 gaat de deksel van de eindtrap af.

 

 

Interesse om mee te doen? Dan zijn HIER de wedstrijd regelementen. Zoek je wat verder op YouTube, dan vind je zelfs filmpjes waarin te zien is hoe de antennes gaan vonken…