Meer telefoons gevaar voor spoor

Trein

treinProRail begint een rechtszaak tegen het Agentschap Telecom wegens een veiling van mobiele datafrequenties. De spoorbeheerder vreest dat met de veiling het communicatienetwerk voor de treinen in gevaar komt. Een woordvoerder van ProRail bevestigde vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant.

 

 

Volgens ProRail is bij de veiling, die in oktober begint, niet vooraf geregeld dat het vermogen van de zendmasten van aanbieders van mobiele telefonie (onder meer smartphones) binnen de perken blijft. Een te groot vermogen leidt tot storing van het netwerk van de treinen en dat wil ProRail voorkomen.

Het eigen netwerk van ProRail (GSM-R genaamd) is volgens de woordvoerder even cruciaal als rails en bovenleiding. „Als het contact tussen machinist en verkeersleiding gestoord raakt, komen treinen stil te staan.” Ook de elektronische reizigersinformatie op de stations is ervan afhankelijk.

ProRail denkt dat de telecombedrijven, die voor de frequenties veel geld betalen, geen zin hebben om achteraf nog eens afspraken te maken met de spoorbeheerder. ProRail eist bij de rechtbank in Rotterdam dat de veiling wordt opgeschort of dat vooraf de zaak goed wordt geregeld.

Het Agentschap Telecom wilde niet reageren nu de zaak onder de rechter komt.