Icom lanceert besturing via internet

Icom

IcomIcom lanceert een innovatief RC-28 IP afstandsbesturingssysteem voor haar range HF amateurradio basisstations.

 

 

 

Met Icom's RC-28 IP afstandsbesturingssysteem is het mogelijk om een aantal Icom HF transceivers te besturen over een IP netwerk (internet).

Dit nieuwe systeem omvat software voor de besturing naast een USB encoder die zorgen voor een interface die eruit ziet als een radio, waarmee de transceivers bestuurd worden.

Het nieuwe systeem bestuurt daarvoor geschikte Icom transceivers via een IP netwerk en heeft maar heel weinig vertraging in het geluid waardoor besturing hetzelfde aanvoelt als direct achter de set zitten. Het software deel van dit systeem bestaat uit twee componenten: een configuratie component waarmee instellingen zoals IP adres en de sample rate van het geluid aangepast kunnen worden, en een component dat een user interface presenteert dat overeenkomt met het frontpaneel van de radio. Geheugen kanalen, IF filter instellingen, storingsonderdrukking en de meeste radio functies kunnen bestuurd worden via een thuisnetwerk of via internet.

De afstandsbestuurde USB encoder zorgt voor de feitelijke aansturing. Voorzien van dezelfde kwaliteits afstemknop en encoder zoals deze op de Icom HF radio's zit, vult dit accessoire de IP besturingssoftware aan met een interface voor de amateur in kwestie. Daarnaast beschikt de besturing over een stevige push-to-talk knop en twee extra knoppen die door de gebruiker toegewezen kunnen worden aan een bepaalde functie.

Ian Lockyer, Marketing Manager van Icom UK zegt hierover: ‘Het RC-28 IP remote control systeem is een perfecte toevoeging aan de apparatuur van een HF amateur waarmee hij zijn radio vanuit een ander deel van het huis kan gebruiken. Het product vereist wel enige kennis van computer netwerken, maar als de zaak eenmaal geconfigureerd is, voegt het een nieuw niveau van flexibiliteit toe aan het werken met je set.’ (Ik ben benieuwd wat hij daarmee bedoelt. Ik zie mezelf nog niet met de afstandsbesturing naast de XYL op de bank door GTST heen zitten brullen – red.)

Hij voegt daar aan toe: ‘Om de mogelijkheden van het systeem in combinatie met de USB encoder te demonstreren, zullen er demonstraties gehouden worden tijdens de National Hamfest (28-29 september 2012.)

Dit systeem is compatibel met Icom’s IC-7200, IC-7410, IC-7600 en IC-9100 met een USB kabel, en met de IC-756PROIII, IC-7000, IC-7400, IC-7700 en IC-7800 met een RS-232C kabel.

De verkoopprijs voor het RC-28 IP remote control systeem is €383.’