Comeback van oude modulatietechniek

Broadcast

BroadcastVroegah, in de goeie ouwe AM-dagen, was een populaire want goedkope manier om je stem op de draaggolf gemoduleerd te krijgen, het gebruik van schermroostermodulatie van de eindbuis. Een variatie daarop die geen zware modulatie transformatoren nodig had, was het wijzigen van het uitgangsvermogen van de zender door in het ritme van het laagfrequent de spanning op het schermrooster te wijzigen.

 

 

Dit systeem werd controlled carrier AM genoemd en was heel populair onder amateurs tijdens de 40-er, 50-er en 60-er jaren in goedkope zenders zoals de Heathkit DX-35, DX-40 en DX-60, om er een paar te noemen.

Met de opkomst van SSB raakte full carrier AM uit de gratie in de radiowereld maar bleef in gebruik bij omroepstations en andere diensten die hun boodschap onder de aandacht van het grote publiek wilden brengen. Maar nu maakt carrier control modulatie een comeback onder omroepstations, zei het niet helemaal zoals radio amateurs het vroeger toepasten.

Bij omroepstations die duizenden euro's per jaar kwijt zijn aan de energie rekening, kan de mogelijkheid om het vermogen te regelen een belangrijke kostenbesparende factor zijn. En daarom hebben een aantal stations van de FCC een ontheffing gehad  om met diverse nieuwe vormen  van draaggolfbesturing te experimenteren.

In één geval zegt zenderfabrikant Harris Broadcast en New York City powerhouse WOR-AM dat ze succes hebben met een energie besparend Modulation Dependent Carrier Level algorithm, zonder dat het effect heeft op de Arbitron Portable People Meter data codering en decodering, het bereik van het H-D Radio signaal of de digitale geluidskwaliteit.

De ingenieurs van Harris werkten samen met Tom Ray, W2TRR , die directeur is van de technische afdeling van WOR AM in New York, bij het testen van de compatibiliteit van twee Harris Modulatie-afhankelijke Carrier Level algorithmes. Amplitude Modulatie Companding gaf de grootste afname in het energiegebruik van de zender met tot 37 procent gemiddeld minder wisselstroom input naar de zender. WOR schat dat dit zich vertaalt naar een besparing van $3.000 per maand aan energie alleen al voor de zender in New Jersey.

Gaat deze nieuwe vorm van Amplitude Modulatie Companding de full carrier AM terugbrengen in de amateurbanden? Waar een klein aantal experimenteerders er misschien mee aan de gang zal gaan, is het uiteraard waarschijnlijker dat SSB de voorkeur zal houden onder amateurs over de hele wereld (al was het alleen maar omdat het standaard in de koopdoos zit). Op zijn minst tot ook SSB ergens in de toekomst vervangen gaat worden door een of andere digitale standaard voor spraakoverdracht.