Nieuwe TV-standaard bijna goedgekeurd

testbeeld

testbeeldUltra High Definition Television, ook wel bekend onder de naam Super Hi-Vision, gaat zo als het er nu uitziet goedgekeurd worden door de International Telecommunication Union als zijnde de volgende generatie universele wereldwijde televisiestandaard.

 

 

 

De nieuwe standaard is ontwikkeld door de publieke omroep NHK en haar wetenschappelijke en technische laboratoria. Ultra High Definition Television is een systeem dat 16 maal de resolutie van de huidige high definition beelden biedt. Het nieuwe beeldformaat voorzien in beelden met een resolutie van 33 miljoen pixels, opgebouwd uit 7.680 horizontale lijnen en 4.320 vertikale lijnen. Daarnaast gaat de beeldfrequentie omhoog naar 120 beelden per seconde (nu 25), naast een 22.2 kanaals multi-dimensionaal geluidssysteem.

Het systeem is ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen NHK en elektronikafabrikanten Panasonic en Sharp.