80m eindtrap met IRF530

80m QRP TRX

80m QRP TRXBegin 2011 schreef ik over mijn ervaringen met de bouw van de 80m M.A.S. transceiver en de uitbreidingen die ik er bij had bedacht. Sindsdien staat het transceivertje te wachten op betere tijden, omdat hij het weliswaar prima doet, maar de 1,5W die er uit komt niet comfortabel is voor de tegenstations. Tot we in een discussie over IRF's terecht kwamen…

 

 

Dat was weer naar aanleiding van het 40m SSB/CW transceivertje waar ik mee bezig ben. Hugo PA2HW beschikte over een schema waar een IRF530 in zat, terwijl mijn versie van de transceiver repte over een IRF510 in de eindtrap. Het zou allemaal niet zoveel uit mogen maken, maar dat moeten we nog maar eens uitproberen. Daarom nam ik op de Lichtmis alvast wat IRF530's mee die nog geen euro per stuk kostten.

Op zoek naar eindtrappen die met de IRF530 werken, stuitte ik op een schema van een nabrandertje waarmee van 1,5W 25W gemaakt wordt op 80m. En dat sluit natuurlijk perfect aan bij mijn 80m QRP transceiver. Het schema ziet er uit als volgt:

 

Behoorlijk rechttoe-rechtaan zoals je ziet. Natuurlijk zijn er een paar dingen voor verbetering vatbaar (ik ben niet zo héél gauw tevreden…). Het ingangssignaal loopt via een 3dB verzwakkertje, wat altijd helpt om de aanpassing een beetje redelijk te krijgen. Daarna wordt de impedantie een factor 4 omlaag getransformeerd door T1 en aan de gate van de FET aangeboden. De diode aan de gate zorgt ervoor dat er een DC-verschuiving optreedt bij aansturing van de FET, zodat deze meer in zijn lineaire gebied gedrukt wordt.

Ik heb echter mijn bedenkingen bij de schakeling rond de ruststroom instelling. Die is met een weerstandsdeler van de +25V voeding afgeleid, en dat betekent dat de instelling verschuift als de voedingsspanning niet constant is. Ik ga de 1k weerstand die over de instelpotmeter zit, vervangen door een zenerdiode van 5V1. Daarmee is de ruststroom instelling een stuk stabieler.

Omdat ik een transceiver gebruik en niet een losse zender en ontvanger, kan het circuit rechtsonder komen te vervallen. Lijkt me sowieso niet zo lekker voor een ontvanger om 1,4Vtt aan de ingang te krijgen als de zender in de lucht is. Je sidetone is dan hard genoeg, dat dan weer wel… Er moet dus nog een HF VOX bij voor de omschakeling van RX naar TX. Daarmee verlies ik mijn QSK (kunnen luisteren tijdens de pauzes tussen de punten en de strepen, dus full break-in) maar ik win 12,2dB en dat is twee S-punten.

Een ander punt is dat deze mooie cijfers gehaald worden door de voedingsspanning van 25V. Maar ik voed alles altijd uit 12V, omdat ik in geval van nood op een accu terug wil kunnen vallen. Een manier om dat op te lossen, is er een omvormer bij bouwen die de voedingsspanning verdubbelt. Bij 13,8V moet 25V dan wel haalbaar zijn. Er moet dan wel minstens 2A geleverd worden bij 25V: 25W bij 25V is 1A, maar 100% efficiency zal de eindtrap niet halen. Beter dan 50% moet wel kunnen, dus is 2A toch wel noodzakelijk. Dat is 4A bij 12V, als de omvormer geen verliezen heeft. Dit wordt nog een hele uitdaging, maar ik ga het wel proberen. Tegen die tijd lees je daar wel meer over. Misschien levert dit alvast genoeg ideeën op voor andere amateurs om ook eens wat te gaan spelen met deze IRF's. Een Watt of 70 met 2 van die dingen moet bijvoorbeeld zeker haalbaar zijn met 25V voeding.