CubeSat downlinks ter discussie op WRC18

Delphi C3

Delphi C3Niet alleen op aarde wordt het steeds drukker. Nu elke zichzelf respecterende universiteit in de wereld zo langzamerhand wel een melkpak met elektronika de ruimte ingeschoten heeft, begint het een beetje dringen te worden in de band die ze gekozen hebben voor hun downlinks: onze amateurband…

 

 

 

IARU secretaris Rod Stafford, W6ROD laat weten dat de International Amateur Radio Union's administratieve raad in de komende anderhalve maand bij elkaar komt om de agenda items voor de Wereld Radiocommunicatie Conferentie van 2015 WRC-15) vast te stellen. Tijdens die vergadering wordt een aanvang gemaakt met de planning voor een gereserveerd stukje spectrum voor de cubesats van universiteiten, maar het vaststellen van deze toewijzing zal zeker niet plaatsvinden vóór de Wereld Radiocommunicatie Conferentie van 2018.

In een artikel op de ARRL website zegt Stafford: "Een groot aantal amateurs zijn zich bewust van het toenemende gebruik van amateur frequentie spectrum door kleine satellieten, voornamelijk afkomstig van universiteiten. Het wordt steeds moeilijker om al die kleine, niet-commerciële satellieten onder te brengen in de amateurbanden. Deze voor opleidingsdoeleinden afgeschoten satellieten passen niet echt binnen de definitie van Amateur Radio, maar zijn daar nu wel ondergebracht.

Volgens W6ROD vallen deze satellieten in de categorie nano-satellieten (met een gewicht van 1 tot 10 kilo) en pico-satellieten (met een gewicht van minder dan 1 kilo). De International Telecommunications Union probeert orde in deze chaos te scheppen en zet het probleem voorlopig op de agenda van de WRC-18 terwijl intussen onderzocht wordt of deze satellieten wel ondergebracht kunnen worden in de reeds drukke amateurbanden.

Men probeert natuurlijk de amateurbanden zoveel mogelijk te ontzien, maar iedereen weet dat spectrum schaars en dientengevolge zwaar bevochten is. De amateurbanden zijn niet overvol (tenminste, niet op 70cm. Ik hoef daar nooit naar een plekje te zoeken) en vormen dus een makkelijk doelwit voor de spectrumhonger van overige gegadigden. Nou is het geen probleem om daar zo af en toe het signaaltje van een overwaaiende satelliet te horen (met 12 minuten zijn ze weer voorbij en dan duurt het weer anderhalf uur voor hij weer een beetje in beeld komt), maar het moet er natuurlijk niet op uitdraaien dat we straks in een deel van de band niet meer mogen zenden vanwege satellietverkeer. Stafford belooft de amateur organisaties op de hoogte te houden en stelt het belang van de amateurdienst voorop tijdens de onderzoeken. Wordt ongetwijfeld vervolgd…