Techniek en ICT impopulairst in Nederland

Is ook techniek

Is ook techniekVan alle 34 OESO-landen (landen die samenwerken op sociaal en economisch beleid) scoort Nederland het laagst als het gaat om het aantal jongeren dat een carrière als ingenieur of ICT’er ambieert.

 

 

 

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Education at a Glance’ van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Bij jongens van vijftien overweegt circa acht procent een dergelijke carrière; bij meisjes ligt het percentage op minder dan drie procent. Het gemiddelde ligt bij de OESO-landen op circa achttien procent voor jongens en circa vijf procent voor meisjes. Overigens scoren deze carrières in alle OESO-landen bij meisjes slechter dan bij jongens.

Dat is natuurlijk slecht nieuws voor onze hobby. De vraag is waarom dat in Nederland zo is: de meest logische verklaring is dat de jeugd niet meer in aanraking komt met techniek, en daardoor dat op latere leeftijd ook niet meer oppakt. Het is dus des te belangrijker dat radio-amateurs als boegbeelden van de techniek de jeugd al op jonge leeftijd – via bijvoorbeeld scholenprojecten – in contact brengt met de wereld van de techniek in de breedste zin van het woord. In dat opzicht is de reis van André Kuipers een enorme stimulans voor de interesse van de jeugd geweest. Het alternatief is dat we een generatie verder technici uit het buitenland in moeten huren omdat we hier de mensen en de kennis niet meer hebben.