Nieuwe VLF ontvangstsoftware

Spectrum

spectrumEen Duitse luisteramateur met de naam Roland heeft een verbeterde versie gemaakt van SM6KLM's VLF ontvangstsoftware, welke oorspronkelijk ontworpen was voor de ontvangst van de Zweedse machinezender SAQ op 17.2kHz CW.

 

De nieuwe versie ondersteunt:

  •  44.1k/48k/88.2k/96k/176.4k/192k sample rate support
  • Meer CW filters, SSB filter en AM filter toegevoegd
  • Spectrum display voor geluidsfrequenties
  • File-I/O voor *.wav formaat (16bit)
  • Links/Rechts kanaalkeuze
  • RMS signaal niveau weergavevoor geluidssterkte
  • Muting (M) knop
  • Tijd+Datum weergave, UTC of lokale tijd

Daardoor is de verbeterde SM6KLM software ontvanger een perfect stuk gereedschap geworden voor VLF toepassingen. Informatie en download is beschikbaar op Roland's website https://sites.google.com/site/swljo30tb/ of voor geregistreerde gebruikers in de download sectie van de RAZ website.

Om de ontvanger te kunnen gebruiken hoef je alleen maar een VLF signaal aan te bieden aan de microfoon ingang van de geluidskaart van je PC. Weet wel wat je doet: het is gebruikelijk bij dit soort toepassingen om twee dioden anti-parallel over de voor gelijkspanning geblokkeerde ingang van de geluidskaart te zetten (daar komt nog wel eens DC uit voor een electret microfoon: condensatortje tussen zetten dus) om schade aan de geluidskaart te voorkomen. Met grote antennes kunnen ook grote signalen ontvangen worden, en better safe than sorry nietwaar. Met een E-field probe antenne kan je met deze ontvangstsoftware vele VLF zenders van over de hele wereld ontvangen.