Denemarken stelt datum vast voor digitale radio

deense vlag

deense vlagIn een nieuwe media policy van de Deense overheid is 2019 vastgesteld als het jaar waarin overgeschakeld gaat worden naar digitale radio, mits tenminste de helft van de luisteraars in 2018 al digitaal luistert.

 

 

 

Uffe Elbak, de Deense minister van cultuur, stelt dat dit besluit een normale stap vooruit is. Volgens hem is de wereld digitaal en is het daarom een natuurlijke voortzetting van eerdere inspanningen en besluiten op dit gebied dat er nu haast gemaakt wordt met de digitalisering van radio, net zoals dat een aantal jaren geleden met TV gebeurde. Elbak zegt dat dit gerealiseerd gaat worden door uitbreiding van het digitale radionetwerk in het land, en het – onder voorbehoud – vaststellen van een datum waarop de analoge FM-zenders uitgeschakeld gaan worden. Elbak zegt verder dat door het vaststellen van een datum er een duidelijk signaal afgegeven wordt naar zowel de industrie als de Deense radioluisteraar omtrent waar het heen gaat met de digitalisering van de omroep.

Volgens andere rapporten zal het nationale single-frequency Digital Audio Broadcasting of DAB blok dat door de publieke omroep D R Multiplex gebruikt wordt, ingewisseld gaan worden door twee regionale DAB blokken die nu door een enkele commerciële zender gebruikt wordt. Dit gaat in 2013 gebeuren. Alle Deense DAB uitzendingen zullen tevens omschakelen van de originele DAB standaard naar de DAB+ standaard