PI3RTD QSY

Repeater

RepeaterMet ingang van 1 januari 2013 moet op last van Agentschap Telecom de frequentie van de repeater PI3RTD (Rotterdam) gewijzigd worden. Men moet van 145,6125 naar 145,6250 MHz, dat wil zeggen één 12,5 kHz-stapje omhoog.

 

 

 

De reden is dat PI3RTD al heel lang op een zogenaamd x-kanaal werkt (R0x), dat in het huidige ATOF-beleid van Agentschap Telecom is bedoeld voor stadsrepeaters met een puur lokaal bereik en minder afstand tussen repeaters op dezelfde frequentie als bij regiorepeaters. Volgens de regels die voor stadsrepeaters gelden mag de antennehoogte dan maar ongeveer 10 m zijn.

Dat is in een grote stadsregio met veel hoogbouw onwerkbaar, want je zou dan een flink aantal repeaters nodig hebben om de stad en omliggende gemeenten te dekken.

PI3RTD heeft een regiofunctie en dat wil men graag zo houden. Een regionale repeater heeft deze hoogterestrictie in eerste instantie niet, echter hij zal dan moeten werken op een van de kanalen R0 t/m R7. Dat zijn de frequenties die eindigen op een veelvoud van 25 kHz, dus 145.600 MHz, 145.625 MHz enz.

AT gaat dus het onderscheid tussen lokale en regionale repeaters voor Rotterdam van toepassing verklaren. Het agentschap heeft de regiofunctie van PI3RTD erkend en daar is men verheugd dat de mooie hoge antenne-opstelling behouden mag blijven. De toewijzing van 145,625 MHz lijkt gunstig omdat die nieuwe frequentie bij condities hoogstwaarschijnlijk minder snel storing zal ondervinden van medegebruik door andere repeaters dan nu het geval is bij 145,6125 MHz.

Deze frequentieverstemming zal plaatsvinden in de eerste week van januari 2013 door Wil PA0WBS en John PE1GHG. De sub-audiotoon blijft gewoon 88,5 Hz.

Het plan is om dit op 2 of 3 januari uit te voeren.