Nieuwe zoekmachine onder QRZ.COM

qrzlogo

qrzlogoSommigen onder jullie hebben misschien al gemerkt dat het gedrag van de zoekmachine van de QRZ.COM roepnaam-database veranderd is. Dat is omdat de zoekfunctie compleet herschreven is waardoor er een aantal nieuwe mogelijkheden bijgekomen zijn.

 

 

 De veranderingen omvatten o.a.:

  • Ondersteuning van wildcards voor zoeken op prefix en suffix, dus met het (*) karakter, bijvoorbeeld "PA3*"
  • De mogelijkheid om op delen van een call te zoeken (b.v. *7X*)
  • Zoeken op Amerikaanse "counties" verbeterd
  • De mogelijkheid om alle QRZ calls voor een bepaalde DXCC entiteit op te vragen
  • De mogelijkheid om zowel op major als minor grid squares te zoeken

Voor het gebruiken van de nieuwe mogelijkheden, inclusief help informatie, klik je op de "zoek" knop boven aan de pagina zonder iets in te vullen in het search veld. Daarmee krijg je een nieuwe zoekpagina waar de bovenbeschreven mogelijkheden in getoond worden.

De uitgevoerde software-update biedt daarnaast verbeterde prestaties, en een groot aantal belangrijke functies zijn herschreven. De callsign pagina's zijn nu een stuk lichter (waardoor er minder bytes over de lijn hoeven) en sommige toepassingen worden nu op verzoek getoond in plaats van standaard. Eén bepaalde toepassing, die Notes was genoemd, heeft de update niet overleefd. In de opinie van het QRZ-softwareteam was het eigenlijk een Twitter-achtige toepassing, alleen niet zo goed als Twitter. Het team evalueert nog of het nog zin heeft om het er weer in te programmeren, maar men denkt zelf dat slechts weinig gebruikers er ook echt iets mee deden.