Prototype van een 20kV transistor

HiVoltageBJT

HiVoltageBJTEen groep onderzoekers van de Graduate School of Engineering van de Japanse universiteit van Kyoto, onder leiding van professoren Jun Suda en Tsunenobu Kimoto, hebben een prototype gemaakt van een op silicium-carbide (SiC)-gebaseerde BJT (bipolaire junctie transistor) die bestand is tegen spanningen van meer dan 20kV.

 

 

Volgens de universiteit is dat de hoogste spanning ter wereld die een transistor kan weerstaan. De onderzoeksgroep had in juni 2012 al een op SiC-gebaseerde PiN diode aangekondigd die tegen 21.7kV kan.

De sperspanning van een normale silicium (Si) power transistor kan maar ongeveer 6k tot 8kV zijn als gevolg van beperkingen van zijn fysieke afmetingen. Maar met SiC, dat bestand is tegen spanningsdoorslag en hitte, is het het makkelijker om een transistor te maken met een hogere doorslagspanning dan een op Si-gebaseerde power transistor.

BJT1 

Deze keer realiseerde de onderzoeksgroep de sperspanning van 20kV door een structuur toe te passen die de concentratie van het elektrische veld, dat bij hoge spanningen onstaat, vermindert plus een oppervlakte beschermingstechniek, naast de toepassing van SiC.

BJT2 

De laatste resultaten zijn gepubliceerd in het november 2012 nummer van Electron Device Letters (EDL).