Storing tv-signaal door 4G-netwerk

UMTS

UMTSIn Groot-Brittannië kunnen miljoenen inwoners last krijgen van storingen op tv door de uitrol van het 4G-datanetwerk in het land. Dat komt omdat de draadloze data rond hetzelfde frequentiegebied wordt verstuurd als het draadloze tv-signaal.

 

 

Het tv-signaal wordt in het land verzonden via de 700MHz-band, terwijl 4G-netwerken mogelijk op de 800MHz-band zullen werken. Het dataverkeer kan hierdoor voor slechte tv-ontvangst zorgen. Zo'n 2,3 miljoen huishoudens zitten in 'risicozones'. Dat meldt de Britse krant The Independer.

De Britse regering heeft nu al £180 miljoen (ongeveer €225 miljoen) opzij gezet om mensen te compenseren. Zo kunnen veel huishoudens een gratis signaalfilter aanvragen, dat voldoende zou moeten zijn om de problemen op te lossen. Andere mensen kunnen een compensatie van £50 (€65) krijgen om zelf een oplossing te vinden (bandfiltertje maken). De compensatie per huishouden kan oplopen tot £10.000 (€12.500), al wordt verwacht dat slechts zo'n 500 huishoudens hiervoor in aanmerking komen.

De bestaande 4G-netwerken in Nederland bevinden zich in de 2,6GHz-band. Onlangs ging echter een veiling van andere frequenties van start, waardoor dergelijke storingen zich mogelijk ook in ons land zullen voordoen. In 2009 waarschuwde het Agentschap Telecom hier al voor.