Vervuilende PLC standaard geaccepteerd

PLC

PLCOndanks verzet vanuit de Engelse amateurvereniging RSGB heeft CENELEC Werkgroep 11 vóór gestemd voor het ontwerp van standaard EN50561-1:2012 die ethervervuilende Power Line Communicatie apparaten toe gaat staan.

 

 

Deze voorlopige standaard betekent dat de vervuilende radio-storing van PLC apparaten tot wel 10.000 keer hoger kan worden dan met de huidige standaard EN55022, waarmee van de radio genieten anders dan via de kabel voorgoed tot het verleden behoort.

Een verklaring op de website van de RSGB zegt daarover:

Een van de redenen waarom de stem van de radio-amateurgemeenschap niet gehoord is, is het gebrek aan klachten die ingediend zijn bij de natioale agentschappen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat storingsgevallen aangegeven worden bij het Agentschap Telecom (in Engeland is dat OFCOM) zodra deze geconstateerd worden. Het RSGB EMC committee werkt samen met andere partijen om dit voor elkaar te krijgen en statistieken op te bouwen over de status van de klachten. Als een groot aantal mensen er last van hebben, kunnen we ons beter hard maken voor aanpassing van de standaard. Als er niet gepubliceerd wordt over de problemen van deze apparaten, wordt de mate van bescherming door de nieuwe standaard voldoende geacht. We vragen iedereen om te helpen bij het rapporteren aan het AT van vermoede PLC storing – en meldt het ook aan het EMC Committee van je vereniging.

De volledige RSGB verklaring is te lezen op
http://www.rsgb.org/news/articlelinks.php?id=0421

Melden van storingen bij het AT:
http://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/handel-en-apparatuur/Vergunningvrij+frequentiegebruik/Storing+melden